Dec 28, 2008

Bukit Fraser - Menyusur Banjaran!

Lepas Zohor - aku, ChentaHati dan Amirul menyusur banjaran menuju ke arah Bukit Fraser. Aku dan Amirul sekadar memakai halmet 'steng' aje. Tak sesuai pulak aku dan memakai halmet fullface. Selama ini, aku sekadar mendengar lokasinya saja. Jengah belum lagi. Aku plan sekadar nak riki view kat atas sana. Apa yang menarik agaknya. Adakah kena atau tidak dengan jiwa aku.

Tiba di Kuala Kubu, aku membelok menghala ke Bukit Fraser. Meneruskan perjalanan hingga ke empangan. Berhenti seketika untuk mengambail gambar Amirul berlatar belakangkan empangan tu.

"Ayah, macam cerita CicakMan 2 la.. Tempat macam ni la, airnya warna hitam!" kata Si Amirul.

"Wa...Amirul ingat noooo! Ni la dipanggilkan empangan air. Air dari sini le yang dihantar ke rumah kita..," balas aku sambil nyengih bila disebutnya CicakMan 2 yang kami tengok sefamili semasa balik ke Kluang minggu lepas!

Sempat juga le perabihkan sebatang rokok sambil memerhatikan keadaan sekeliling. Jalan rayanya luas, ada 2 lorong. Sedap juga layan kona. Hehehe.

Di Empangan Sungai Selangor, Kula Kubu Bharu

Kami meneruskan perjalanan. Dari empangan tu, hanya 32km sahaja lagi untuk sampat ke puncak Bukit Fraser. Cuacanya makin lama makin sejuk. Glove pulak aku tak pakai. Jari-jemari terasa juga sejuknya. Amirul mula menyeluk poket jaket aku smabil memeluk pinggang aku. Sejuk katanya. Jalan raya semakin kecil dan lembab. Hujan renyai telah turun awal tadi. Aku bawa ChentaHati slow saja. Aku pun macam risau juga, maklum le 2 tayar saja. Kalu 4 tayar, tak le kisah sangat. Takkan terbalik. Hehehhe. Aku hanya bawa leih kurang 20-40km/jam je....risau! Walaupun lambat, asal sampai!

Akhirnya, lebih kurang jam, 4.00 petang, aku tiba juga aku di post menunggu. Ada 2-3 buah kereta saja. Bila dilihat pada signboard waktu naik dan turun, waduhhh...pukul 5.00 petang baru dibuka untuk naik ke puncak! Aku dah mula boring. Bab menunggu bukan kerja aku...memang kurang sabar kalu bab itu. Aku mengambil gambar Amirul untuk kenangannya nanti.

Di Post Menunggu

Kereta makin berderet untuk menunggu waktu naik ke puncak. Ada pulak sorang brader dari Ayer Hitam, Kluang dalam perjalanan ke PPangkor. Dia melalui Kuala Lipis dan tiba di post menunggu ini. Berborak le kejap. Dia nak melalui Kuala Kubu untuk ke Lumut!. Aku ajak juga dia naik ke atas puncak dulu.

"Alaaa bang, kita naik jam 5.00 petang. Kita ronda-ronda la kat atas puncak tu. Tengok le apa-apa yang ada. Nanti, jam 6.00 petang kita sama-sama turun le ke Kuala Kubu. Alang-alang dah sampai bang... Boleh jugak kita tahu apa yang ada kat atas sana..menarik ke idak. Kita naik ek?" ajakan aku sekadar menyokong apa yang terpendam dikalbunya.

Tepat jam 5.00 petang, gate mula dibuka untuk naik. Aku mendahului semua kereta sebab aku cilok masa gate di buka. Aku tak beraniiiiiii! Jalannya muat untuk sebuah kereta je! Berkona-kona! Aku bawak slow jer.. Kereta-kereta di belakang aku pun turut slow je sebab aku dah bawa slow! Aku peduli hapa kereta kat belakang aku. Yang penting aku selamat.... Lebih kurang 15 minit, aku tiba di puncak! Sejuk dan berkabus!

Bagi aku, Bukit Fraser ni sekadar tempat utnuk berehat2... Kalu bawa famili, sekadar untuk jalan-jalan dan berehat je le. Berbeza dengan aktiviti seperti di Cameron Highland! Walau bagaimanapun, masih ada beberapa ruang dan lokasi yang boleh diterokai di puncak sana. Klik di sini. Hakikatnya, aku tak punya banyak masa untuk menerokai di ruang sana. Yang penting, aku sempat belikan t'shirt hitam lengan panjang yang ada lukisan view dan tulisan Bukit Fraser untuk mem besor! Juga dibeli batch untuk anak-anak aku! Untuk aku.....aku dapat tiba di Bukit Fraser udah ler! Hehehhehe...

Di Bukit Fraser

Perjalanan pulang, agak lambat. Hujan! Fullface halmet dan glove, aku tak pakai.

"Ayah, hujan tikam muka Amirul la,"

"Sandarkan muka Amirul belakang badan ayah!" balas aku sambil bawa ChentaHati dengan hati-hati. Naik kebas juga jari-jemari aku!

Tiba di Kuala Kubu, aku berehat kejap di Dataran Kuala Kubu. Aku pekena kopi-o dan Horlick tarik untuk Amirul. Aku call brader dari Ayeh Hitam tu. Dia pun dah turun ke bawah, singgah di Petronas Kuala Kubu!

Pastinya Amirul dapat pengalaman! Amir...ko tunggu le ko besor sikit, kompom ko boleh ride dengan ayah! Hehehheheh.

Moral:

Teruskan perjalanan walau sesukar mana sekali pun. Yang penting KITA tahu MATLAMAT apa yang diingini. Kekadang, perasaan takut dan gentar, meracuni minda kita untuk U-TURN! Cuba kita lihat di sekeliling kita, berapa ramai yang U-TURN dalam melakukan sesuatu perkara!

Continue Reading...

Dec 27, 2008

Serendah Tempat Tinggi

Petang ni aku sefamili meronda hingga ke Rawang, Selangor. Ikut jalan lama. Tak sampai 80km. kalu dari Tanjong Malim. Terasa jauh sungguh. Kebiasaannya, kalau ke mana-mana pun, aku main highway je sebelum ni. Aku ke Rawang dengan satu tujuan. Mencari tempat solek/klinik ChentaHati aku.

Dalam perjalanan, aku menyinggah di pekan Kuala Kubu. Macam biasa-biasa aja. Dalam pada itu, aku nampak singboard ke Bukit Fraser. Aku masih meneruskan perjalanan. Aku nampak signboard Bukit Beruntung. Aku call Mr Jinggo. Masih lagi sibuk sedara aku ni. Di Bangi, katanya. Takpa, lain kali masih ada. Aku jumpa pula signboard Serendah. Teringat aku akan MasterJie. Aku call dia...beberapa maklumat aku dapat tentang rumahnya.

Aku masih meneruskan perjalanan ke Rawang. Aku ternampak kedai bundle. Aku singgah. Itu tabiat aku, nak buat macam mana lagi. Ternampak jaket kulit hitam Harley Davidson. Aku bertanyakan ngheganya. Menarik. Aku test jaket tu...ngam sungguh. Bila dibelek-belek, alamakkkk, terkoyak la pulak! Tak jadi.. Aku sembang ngan tokeynya tentang bengkel motor besar di Rawang. Dia kenal. Aku dapat no telefon pemiliknya. Bila sampai Maiden di Rawang, aku call pemilik bengkel tu. Aku dapat petua ke arah bengkelnya. Saja nak riki-riki untuk masa akan datang..hehhehe

Aku tiba di sana. Aku berborak kejap dengan tokeynya. Aku belek sana, belek sini pada motor-motor yang ada di bengkelnya! Kebanyakan motorsikal berkuasa tinggi di bengkelnya adalah ahli kelab motorsikal berkuasa tinggi iaitu Lanun Bikerz.

Lanun Bikerz

Jam 6.15 petang, aku gerak semula ke Tanjong Malim. Aku tercari-cari mana pulak peginya signbord SERENDAH. Datin Kujie dah antor sms untuk ke rumahnya. Aku kalah dengan pujukan...hehehh. Aku terlajak. Terpaksa berpatah balik untuk masuk ke kawasan banglo Datin Kujie. Dalam pencarian itu, aku terlajak lagi. Telefon lagi. Untung juga kerana Datin Kujie ni penyabar orangnya. Akhirnya aku jumpa dan ketemu juga! Alhamdulillah.

Dapat juga ngeteh ngan Datin Kujie. Aku sefamili dapat merasa pisang goreng yang RANGUP! Lain kali aku nak pegi lagi. Nak rasa pisang goreng lagi. Hehehehhe.

"Ayah, lain kali kalu nak datang lagi, cakap tau. Amir nak bawak seluar mandi!" bisik si Amir semasa nak bergerak pulang. Baik punya permintaan tu Datin Kujie oooiiii...

Continue Reading...

Dec 25, 2008

Lelaki ooooo lelaki!

Hanya nak kelihatan sebagai 'bagus', 'hebat', kontrol macho! Itulah LELAKI! Hakikatnya.....selagi EGO menyeliputi diri kita, selagi itulah.. diri kita tiada di hati wanita waima isteri sendiri! Kita hanya ada di hati isteri atas dasar tanggungjawab semata-mata! Percayalah!

>> BERSAMBUNG <<
Continue Reading...

Dec 16, 2008

Aku kena peghosoh..

Alhamdulillah. Aku dah boleh merayau semula di alam maya. Meninjau-ninjau rumah kengkawan secara senyap @ meninggalkan jejak. Sebelum ini aku dah berurusan dengan tmnet/tmpoint di T.Malim untuk line telefon dan streamyx. Malam tadi aku dah test line secara manual. Pasang modem streamyx dan guna kabel untuk sambungkan ke laptop aku.

Awalnya, aku boring jugak. Lampu ADSL dan PPP berkelip2. Itu tandanya line belum stabil. Lebih kurang 10 minit, lampu dah mula stabil. Aku masih belum boleh peghosoh masuk. Aku pulak dah terlupa password untuk setting modem ni ngan telefon baru. Walamak! Aku peghosoh macam-macam password. Sampaikan no pin kad bank pun aku masukkan. Hahahha.

Hantu betoi, rupa-rupanya pasword aku mudah je. Hampeh sungguh... lega! aku dah boleh pengosoh masuk ke intenet. Aku mula setting semula wireless dalam rumah. G2WiFi berlegar-legar dalam rumah. Aku belum setting lagi nak letak AP kat mana-mana untuk nak dapatkan wireless di bilik atas dan bawah secara serentak. Setakat ni, aku cuma letakkan AP atas peti ais je. Hehehhe. Mem Besor dok jeling-jeling kat AP tu. Hehehhe.

Dalam minggu lepa, aku just online guna Broadband Vodafone. Memang aku ada, cuma lama dah aku tak gunakannya. Simcard yang aku gunakan sebelum ni pun aku dah cut off. Jadi, aku online guna simcard handphone aku. Tak boleh lama-lama, mahai woiiii!

Siap saja dah boleh internet kat rumah aku, maka sah la penggunaan line telefon dan streamyx yang murah dengan kelajuan yang sama di Kluang. Untuk kelajuan 1M, bayarannya sekadar rm40.00 sebulan (asalnya-rm90) dan sewa line hanya rm1.00 sebulan (asalnya-rm26.00 sebulan). Ini terbuktilah bahawa sewaan RM41.00 yang baru ni hanya untuk golongan OKU! Alhamdulillah.

p/s: Sebenornya, aku boring keras tahap kejong! External Hardisk aku dah rosak masa dok kemas-kemas barang kat Kluang dulu. Terjatuh kat lantai. Bila aku buat connection kat laptop.. dah berbunyi..krek..krek..krek..! Boring! Abis semua software terbaru yang aku dok kumpulkan sebelum ni dah punah! Aku boring.....

Nampak gayanya, aku kena contact sifu aku semula gamaknya. Pagi tadi aku call Mr Azman kat Melaka, sifuu aku masa KSPK. Sifuu TokNabe kat Kluang pulak, aku tak tau bila lagi aku nak ke sana. Waaaaa. Aku berhajat software2 yang ada. Laptop aku dah nak kena format kasi segar sikit.....! Boleh noooo? Hehehehe

Sifu Mr DUN pun pasti ada jugak software2 multimedia kut...

Continue Reading...

Dec 13, 2008

Membolosi

Jam 11 pagi, aku bergegas dengan motor ke SRAR, Tjg Malim. Pejabatnya tak bukak. Aku naik jejantas lintas rel kereta api. Aku menuju ke SRA Hulu Bernam pulak. Pejabat dibuka. Aku bersembang dengan ustazah yang bertugas. Nampak gayanya, kurikulum sekolah agama dalam negeri Selangor lebih tersusun macam negeri Johor.

Aku berkeputusan. Daftar nama anak-anak di SRA Hulu Bernam. Kebetulan, malam tadi aku dah call KakAni, pemandu van yang tinggal di Kg Ketoyong. Tak ada masalah untuk menghantar budak ke SRAR T.Malim atau SRA Hulu Bernam. Bayarannya tetap juga sama.

Dalam perjalanan balik, aku masih berkira2. Jika anak aku ke SK Sg Behrang, agak sukar dan suntuk masa mereka untuk bersiap ke sek agama pulak. Aku kelencong masuk ke SKTM. Manalah tahu kalau rezeki sabut, timbul. Kalu rezeki batu, tenggelam.

Aku ke pejabat, GB masih di biliknya. Alhamdulillah. Kerani di pejabat maklumkan bahawa aku nak berjumpanya. Aku maklumkan bahawa aku baru berpindah ke T.Malim atas tujuan belajar. Aku berminat untuk mendaftar anak-anak aku ke SKTM. Sayangnya aku hadapi masalah semasa pendaftaran di PPD semalam.

Makin berbual, GBnya semakin tertarik untuk mengetahui tentang belajar aku di UPSI. Akhirnya dia unjukkan senarai nama student Master di UPSI. Namanya juga tersenarai. Sayangnya nama aku pulak tak ada dalam tersenarai itu. Katanya mungkin kesilapan teknikal. Bagi aku, aku terpandang bahawa itu adalah senarai part time. Aku pulak yang sebaliknya. Memang la tak ada dalam senarai. Aku tetap membodohkan diri di khalayak yang tunjuk pandai. Itulah aku. Aku memang tak reti nak memandai-mandai di kalangan orang yang pandai sebab.....aku je yang tau! Hehehhehe.

Akhirnya, alhamdulillah. Anak-anak aku mendaftarkan diri di SKTM dan SRA Hulu Bernam.


Continue Reading...

Dec 11, 2008

Macam-macam Ada!

Scene 1:

Jam 9 pagi aku bergerak ke Tapah untuk urusan pertukaran sekolah anak-anak aku. Semasa di PPD Batang Padang, hp cokia aku berbunyi...

"Boleh saya bercakap dgn En Azlan," sayup-sayup jer suara yang keluar daripada corong handphone 'cokia' aku.

"Ya, saya bercakap. Dengan siapa saya bercakap ni?," balas aku semula.

"Saya, XXXXX dari TMnet. Nak buat wiring telefon di rumah encik," kata kontraktor wiring telefon itu lagi.

"Baiklah, saya di Tapah sekarang. Encik ke rumah saya di Taman Pelangi. Isteri saya ada di rumah. Nanti bincang dengan isteri saya kat mana nak letak telefon tu. Untuk bayaran, isteri saya akan sattlekan. Lepas ni, saya akan call isteri saya tentang perkara ni." Itu je yang boleh aku perkatakan melalui telefon.

Aku masih meronda di Pasar Tani Tapah. Sempat juga aku beli keledek ungu dan keledek oren untuk buat cucog keria petang nanti. Hehehhe. Tetiba..

"Ayah, Astro dan boleh." jelas sekali suara si Amirul menelefon aku menggunakan telefon rumah yang baru dipasang.

" Ye ke? Best la macam tu.... Amirul tengok cerita apa tu?"

" Amirul tengok cerita kartun. Bidaman!"

" Aaaaa.. tengok la dulu, panggil mama kejap!" balas aku..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Scene 2:

"Assalamualaikum, saya dari PPD Batang Padang. En Azlan ni cikgu ke?" suara lunak yang keluar dari telefon cokia aku.

"Walaikumsalam. Ya, kenapa?" balas aku.

"Pertukaran anak cikgu ke sekolah SKTM ada masalah sikit. Sekolah ...bla..bla..bla... Cikgu cuba call GBnya untuk mendapatkan maklumat hal ni," katanya lagi.

Bla..bla..bla...

Aku call semula Mem Besor kat Tanjung Malim. Aku tak dapat balik awal. Kena stay kat Tapah lagi hingga petang ni...

"Nampak gayanya pertukaran budak tu kena ubah. Ada beberapa hal sikit. Depa pi sekolah ikut Yang ajer la di SK Sg Behrang. Depa kena ke sekolah tu sebab...bla...bla...bla..."

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Scene 3:

Nampak gayanya, aku kena stay di Tapah hingga jam 2.00 petang ni. Kena tunggu pegawai untuk tandatangan untuk hal yang berkenaan. Maka semasa aku nak keluar daripada PPD tadi, aku tanya pengawal keselamatan tentang lokasi Perpustakaan Awam Tapah... Aku dimaklumkan. Rupa-rupanya, lokasi perpustakkan tu berhampiran dengan pasar tani yang aku meronda2 pagi tadi. Hehehhe.

Maka, untuk entri yang aku tulis ni...aku lepak kat Perpustakaan Awam Tapah! Hehehheh....
p/s : Bila Streamyx di rumah aku akan sattle haaaa? hehehheh. Minggu depan sattle la kutttt....moga-moga gitu le!
Continue Reading...

Dec 4, 2008

Membeku dalam peti ais ciptaan sendiri

Blog ni dah lama aku tak update. Aku membeku dan terkejung dalam peti ais ciptaan sendiri. Jenuh jugak nak mengelepiag ke hulu ke hiliag... ke depan dan ke belakang, ke tepi dan ke kanan. Semuanya untuk mengelakkan aku terus membeku dan terbuku kat dada. Semua ini ada DI SANA.

Gambar hiasan...aku MEMBEKU!


Pastinya mulai hari sabtu ni hingga pertengahan bulan ni, di sini dan di sana akan terus membeku dalam peti ais ciptaan sendiri. Sendiri cipta peti ais, sendiri beku. Hahhaah. Apa-apa pun warm-up kena kerap sikit.

Ini semua kerana aku akan menyerupai sirih pulang ke ganggang, burung pulang ke sarang ataupun balik negeri! Mulai Jumaat ini, aku akan berpindah rumah dari Kluang ke rumah sewa di Tanjung Malim. Semuanya diceritakan khas berkaitan itu di sana. Maka, talian telefon akan dimatikan di Kluang. Talian streamyx akan digunakan di Tanjung Malim jika aku dapat line telefon yang baru....

Semasa pencarian di Tanjung Malim, aku dapat ketemu seorang blogger. Mr Dun namanya... nice person! Thanks bro...


>> SeLaMaT MEMBEKU!!!! <<<

Continue Reading...

Nov 26, 2008

Projek lagi..

Kereta projek memang lambat siapnya. Kena ada masa lapang dan lengang. Juga aktivitinya agak rencam. Tak boleh nak nyambil-nyambil. Bodek demi bodek mcm dah hampir nak berjaya. Kena masuk lagi gamaknya supaya geran bertukar tangan. Selagi geran belum bertukar tangan, belum boleh ngaku lagi.

Kereta Projek 1 : (Mini Cooper)

Mini Cooper ni macam dah nak sampai ke tahap yang memuaskan. Sistem break, enjin, lantai dan sebaginya sudah selesai. Skrg sembur antirust kat kedai sebelah bengkel. Enjin dah boleh running. Aksesori tunggu masa nak pasang jer. Sikit masa lagi boleh le layan mini Cooper pulak. Agak-agaknya, kalu bawak ke Behrang macam menarik juga. Aku cuma takut sakit pinggang sepanjang perjalanan atas lebuhraya utara-selatan tu. Apa-apa pun tengok keadaan dulu.

Mini Cooper

Kereta Projek 2 : (Morris)

Ini juga yang lama. Enjin dah boleh running. Geran dah bertukar tangan berbulan lalu. Baru ada masa nak belek-belek body. Banyak juga yang nak kena welding. Lantai, birai pintu dan sikit2 kat body. Walaupun diwelding, seni kat bodynya takmau diubah. Kalu siap memang mengancam. Cuma, bila nak siap je taktau.

Morris Minor


Continue Reading...

Nov 24, 2008

Apa khabar orang kampung...

Kata atuk aku, jika nak masuk rumah, baca bismillah dan buka kunci rumah. Itu kalu dah memang ada rumah. Kalu baru nak mencari rumah, aku kena ubah cara dan tektikal.

Kata nenek aku pula, di zaman moden ni, buka internet cari tempatnya dan cari ketua di kawasan tempat tinggal tu. Tambahan pulak jika kawasan yang dicari itu jauh daripada tempat kita sendiri.

Aku ada sikit hajat untuk tahun depan. Aku berhajat nak bagi pengalaman kat anak-anak aku suasana di kampung. Pengalaman itu penting. Aku rasa sebegitu kerana sudah berbelas tahun aku tinggal di bandar dan kawasan perumahan.



Oleh kerana mem besar aku mengajar di SK Sungai Behrang yang berada di kawasan felda dalam kampung, aku telah dapatkan sedikit view daripada rakan-rakan maya di Tanjung Malim pagi tadi. Lepas magrib, aku check website Pejabat Daerah dan Tanah Tapah. Beberapa maklumat aku perolehi di situ. Alhamdulillah.

Aku terus call ketua kampung kawasan situ. Tok Ketua Jamaluddin Mat Kamis (012-XXXXXXX). Beberapa maklumat aku perolehi tentang tempat tinggal yang aku inginkan. Kompom, minggu depan aku riki rumah dengan Tok Ketua. Imam Masjid di kawasan kampung tu juga ada rumah sewa. Ermm... menarik juga! Yang paling penting, YB ADUN Slim adalah orang kampung tu. Y.B. DATO' MOHD. KHUSAIRI BIN ABDUL TALIB. Ermm...

p/s :

Ini semua perancangan kita, sampai masanya nanti mungkin berubah, maka kita kena bersedia dengan apa jua keputusan di saat akhir kerana kita tidak tahu apa yang akan jadi di masa akan datang.. hanya ALLAH S.W.T jua yang lebih mengetahui, apa yang terbaik buat kita...

Selamat Datang BEHRANG
Selamat Tinggal KLUANG

Continue Reading...

Buat seorang sahabat

Pepagi lagi, hp aku berbunyi lagi... ada sms bertandang. Ada note bersama dengan sajak yang ringkas dan padat. Daripada seorang SAHABAT.

(Terciptanya sajak ini adalah atas rasa kekaguman dan dan hormat yang wujud setelah aku semakin tahu kebenaran tentang siapa dirimu)

Mengenalimu
Adalah suatu kebetulan
Adalah anugerah daripada Allah
Semakin mengenalimu
Membuat aku kian leka
Di laman waktumu
Menyingkap setiap helaian
Watak dan perwatakanmu

Namun
Semakin mengenalimu jua
Membuat aku semkain takut
Akan satu KEHILANGAN..


Continue Reading...

Nov 23, 2008

Kacamata Angriani tentang....

Aku tertarik dengan artikel yang disiarkan dalam blog AGRIANIWORLD. Penulis mampu menjelaskan makna POLITIK yang mempunyai bayak maksud tersirat. Pengurusan dan urustadbir negara dan pengurusan rumahtangga boleh disingkap melalui artikel tersebut. Aku copy dan paste je artikel tersebut. Boleh ke angrianiworld? Hehhehe. Dah amik baru cerita..boleh ke lagu tu?
:: Gambar hiasan ::

Seorang murid sekolah rendah mendapat kerja rumah dari gurunya untuk menerangkan erti “politik”. Kerana belum memahaminya, ia kemudian bertanya kepada ayahnya apa erti “politik” itu. Ayahnya mahukan anaknya dapat berfikir secara kreatif memberikan penjelasan.

“Baiklah nak, ayah akan cuba menjelaskan dengan contoh, ayahmu adalah orang yang bekerja untuk menanggung keluarga, jadi kita sebut ayah adalah Investor. Ibumu adalah pengatur kewangan, jadi kita menyebutnya Pemerintah. Kami di sini memperhatikan keperluan mu, jadi kita anggap kamu sebagai Rakyat. Orang gaji, kita memasukkan dia ke dalam Kelas Pekerja. Dan adikmu yang masih bayi, kita anggapnya sebagai Masa Depan. Sekarang, fikirkan hal itu dan kita lihat apakah penjelasan ayah ini boleh kamu fahami”.

Si anak, kemudian pergi ke tempat tidur sambil memikirkan apa yang dikatakan ayahnya. Pada tengah malam, anak itu terbangun kerana mendengar adiknya menangis. Ia melihat bahawa adiknya kencing di tilam. Si anak lalu menuju ke bilik tidur orang tuanya dan mendapati ibunya sedang tidur nyenyak. Karena tidak ingin membangunkannya, ia pergi ke bilik orang gaji. Pintu terkunci, ia mengintai melalui lubang kunci dan melihat ayahnya berada di tempat tidur bersama orang gajinya.

Akhirnya ia kecewa dan kembali ke tempat tidur, sambil berkata dalam hati bahawa ia sudah mengerti erti “politik”. Pagi harinya, sebelum berangkat ke sekolah, ia mengerjakan tugas yang diberikan oleh gurunya dan menulis pada buku tugasnya sebagai berikut : “Politik adalah hal dimana para Investor meniduri Kelas Pekerja, Pemerintah tertidur lelap, Rakyat diabaikan dan Masa Depan berada dalam keadaan yang menyedihkan. :d

Komen aku:

AzlanlinNo Gravatar Said,

Your comment is awaiting moderation.

Banyak justifikasi yang boleh dilihat daripada penerangan maksud ‘politik’ yang digambarkan oleh minda seorang ‘anak’. Walau simple tetapi mendalam.

1. Sudut Investor :

>> Mencari ruang dan peluang ‘perniagaan’ baru apabila pemerintah ‘lena’ dan ‘tertidur’ akibat ruang keselesaan yang diwujudkan oleh investor. Peluang datang sesekali apabila orang sekeliling leka.

2. Sudut Pemerintah:

>> Mudah leka dan pekak apabila timbul isu yang diluarjangka. Mindanya terarah dan tidak kreatif dalam mengawal selia pergerakan investor. Bayangan dan gambaran yang diberikan tentang perjalanan bisnesnya cukup melelapkan mata pemerintah. Hati-hati wahai pemerintah!!!!

3. Sudut Kelas Pekerja:

>> Menerima apa jua imbalan yang sedang, akan dan bakal diperolehi tanpa menilai baik dan buruk. Selagi mendatangkan penuh poket hasil kerja yang ditawarkan oleh investor cukup lumayan…jadi ajer.. Janji masyukkkkk!

4. Sudut Rakyat:

>> Keperitan dan kepayahan apabila ditimpa musibah sukar diselesaikan sendiri perlu dirujuk kepada pemerintah. Walhal, pemerintah sedang leka dan asyik masyuk lena yang diulit mimpi indah hasil bayangan yang diberikan oleh investor cukup memberangsangkan.. Kepada siapa lagi rakyat hendak megadu nasib? Pemerintah ooo pemerintah… hehehhe

Kesimpulan:

>> Pemerintah harus ada ’super power’ yang cukup padu. Kalau sekadar menempel di sebelah investor untuk mencari kekuatan meneruskan kuasanya, pastinya akan leka dibuai mimpi indah tanpa memikirkan kebajikan rakyat. Maklumlah, pemerintah yang selesa! Oleh itu JATI DIRI dan pembentukan halatuju amat penting…

Hehehehhe… ada komen lain? Pemerintah..ooo..pemerintah!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gabungan setiakawan, jujur, amanah, bertanggungjawab, memahami, alert dan telus amat dalam memainkan peranan amat-amat penting...

APA KATA ANDA?

Continue Reading...

Nov 22, 2008

Kotak dan kehidupan

Pepagi lagi, mem besor dah gegarkan aku untuk mencari kotak-kotak untuk proses mengemas barang di rumah aku dalam minggu hadapan.

Aku dan anak-anak parking kereta di belakang Giant dekat taman perumahan aku. Aku berhenti tepat dengan longgokan kotak-kotak yang dikumpulkan oleh pihak pengurusan Giant.

"Assalamualaikum cikgu...Lama tak nampak" suara yang aku dengar di sebalik susunan bongkah kayu yang siap sedia diangkut.

Aku lihat pemuda itu menguntum senyuman. Janggut sejemput dan misai yang rapi.. Aku balas senyumannya.

"Wa'alaikum Salam... rasa macam kenal je awak ni" jawabku dengan nada terkejut kerana aku kenal iras-iras wajah pemuda itu.

"Awak kerja di sini ke?"

"A'a cikgu. Kat tingkat 2. Udah 2 tahun cikgu."

"Patut la tak pernah jumpa", balas aku.

"Aku nak cari kotak yang besar-besar sikit nih. Nak simpan barang. Ada ka?", kata aku lagi.

Sememangnya aku berbahasa aku je dengan bekas-bekas pelajar aku. Ini kerana aku tak berminat membina tembok perbualan dengan aku apabila mereka ni telah dewasa sekarang.

"Tak pa cikgu, nanti saya ambilkan." kata pemuda itu.

Itulah perbualan aku dengan bekas pelajar aku. Hampir belasan tahun, aku sering mengajar di 'kelas-kelas belakang'. Tak pernah aku mengajar untuk matapelajaran utama untuk kelas-kelas di hadapan. Bukan mudah sebenarnya untuk mengajar di kelas-kelas belakang. Tak ramai yang gemarkan kelas-kelas seperti itu. Bagi aku, mana-mana kelas pun boleh. Maklumlah, karenah dan tahap mereka cukup membuatkan kita erti sabar dan cool.. Aku lebih gemar memberi pengetahuan dan kemahiran asas untuk mereka. Sering juga bercerita tentang kehidupan dan sering melihat kekuatan dan bakat mereka. Jika nak dijuruskan pada akademik, pastinya membebankan mereka.

Akhirnya, dapat juga beberapa kotak yang besar untuk proses mengemas barang di rumah. Terima kasih kepada kalian kerana kalianlah aku belajar erti sabar dan cool.
Continue Reading...

Nov 20, 2008

Aku ialah...

Selepas bersarapan pagi, aku masih berbual dengan kakak aku di rumah pusaka di Pantai Remis. Pepagi lagi, hp cokia aku udah berbunyi.

Kring..krinnggg...

"Yang, ada call pepagi ni" kata mem besor sambil unjukkan hp cokia tu pada aku.

"Assalamualikum, boleh bercakap dengan Encik Azlan", terdengar suara dari telefon cokia aku.

"Wa'alaikum salam, saya bercakap. Dengan siapa saya bercakap ni yer?" balas aku.

"Saya XXXXX dari Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kluang", balasnya.

"Apa yang saya boleh bantu?

"Ermm..bengkel kereta Encik Azlan di mana lokasinya ek?"

"Simpang Renggam", balasku lagi.

"En Azlan kategori OKU yang mana ek?"

"Fizikal, kenapa?" soal aku.

"Begini..... Jabatan sedang mencari calon OKU dalam daerah Kluang untuk dipertandingkan ke peringkat Negeri Johor. Bila diteliti, Encik Azlan layak untuk dicalonkan untuk peringkat daerah ke peringkat negeri Johor" kata pegawai tu lagi.

"Alhamdulillah. Cuma sekarang saya berada di Perak. Insyallah, Sabtu ni, saya balik semula ke Kluang."

"Baiklah, Isnin depan, Encik Azlan datang ke Pejabat dan isi borang pencalonan. Pihak daerah Kluang akan menyokong sepenuhnya." kata pegawai itu lagi.

"Insyallah, kita jumpa di pejabat Isnin depan En. ......."


Ermm...apa agaknya dokumen yang aku perlu isi dan sertakan. Tengoklah nanti..


Continue Reading...

Nov 17, 2008

Cari Imej

Dalam mencari imej yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam blog, biasanya saya akan menggunakan Google Image Search. Namun, perlu diingat bahawa tidak semua dari imej ini boleh digunakan secara sah kerana masalah hak cipta. Silap haribulan, boleh kena saman kalau silap pilih imej. Foto stok pula menawarkan imej yang semuanya boleh digunakan secara sah, tetapi biasanya pilihan adalah terhad.

Jadi saya beralih kepada Compfight, iaitu enjin carian imej untuk Flickr. Kalau anda belum tahu apa itu Flickr, ia adalah laman perkongsian foto yang paling popular di dunia.

Contoh paparan imej pada skrin laptop/pc anda

Compfight memaparkan hasil carian dalam bentuk thumbnail. Ini sangat berkesan kerana anda hanya mahu melihat imej tersebut tanpa sebarang teks-teks lain yang tidak diperlukan. Anda juga boleh menapis imej-imej tersebut kepada Creative Commons ataupun komersil.

Sayangnya, Compfight tidak dapat dipaparkan dalam Opera. Buka Firefox anda untuk menggunakan laman web ini.

Sumber: Komputer

Komen aku:

Cukup menarik, mudah dan baaaannyaaakkkkkk gambar yang menarik!

Continue Reading...

Nov 13, 2008

Montaj Terakhir

Sekadar tatapan dan renungan serta rujukan aku di masa akan datang. Ini saja yang aku mampu lakukan untuk perasmian pembukaan oleh YB Hj Jais bin Hj Sarday di Majlis Anugerah Cemerlang di tempat kerja aku. pada 13/11/08 jam 8.30 pagi Moga-moga pengganti aku di tahun hadapan akan membuat yang lebih baik. Insyallah. Butiran YB tersebut ada di sini dan di sini.

video

Aku guna pelbagai software seperti Ulead Cool 3D, Photoshop CS, Adobe Element, Vegas 8, dan tapak untuk rander gabungan scene ni pada Ulead Studio 12 (software terbaru aku cilok!).

Sebenarnya, montaj ini dihasilkan dalam fail MPEG (video) bersaiz 139 MB. Jika aku nak upload video ni kat blog, jenuh la. Maka aku convertkan montaj ni ke fail WMV yang lebih kecil saiznya (9.37MB) tanpa mengubah rupa paras dan kualiti paparannya. Aku convert menggunakan software FormatFactory ( semalam aku cilok software ni.)

Sebenarnya, banyak scene dalam montaj ni, aku dah buat beberapa tahun lalu. Aku cuma ubah suai menjadikan ianya lebih releven mengikut keadaan semasa. Heheheh. Work Smart kata nenek aku.
Continue Reading...

Nov 11, 2008

Tanda-tanda

1. Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2. Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4. Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5. Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6. Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7. Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8. Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9. Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya,

16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.


21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

Sumber: Mayang Sari

Continue Reading...

Nov 8, 2008

Cubaan pertama, Lie..

Terima kasih pada anak menakan aku. Aku tau dia berbakat. Aku akan paksa juga hingga berjaya. Kekadang tekanan yang diberi, pasti melonjakkan usaha ke arah kejayaan yang lebih cemerlang.

Lie, bakat yang ada usah dipersiakan. Lakukan sesungguh-sungguh. PakTam yakin bahawa Lie mampu hasilkan yang lebih baik. PakTam nak Lie akan buat side income dengan bakat yang ada. Pastikan sebuah blog akan wujud berkaitan dengan menjual kemahiran melukis Lie itu. Buat sesungguh-sungguhnya..Insyallah.. Paktam benar-benar YAKIN bahawa...Lie sememangnya berkemampuan untuk laksanakannya... Teruskan Lie! Langkah yang JAUH, bermula dengan langkah pertama Lie!

Ini baru cubaan pertama Lie!

PakTam berkenan gambor ni dijadikan potrait..Boleh Lie kan?


Continue Reading...

Nov 7, 2008

Jumpa Semula...

Bukan mudah berjumpa sesuatu yang terpaksa berpisah di suatu waktu dulu. Kena pulak sesuatu yang sememangnya perlu berpisah. Apabila berpisah, dibatasi dengan laut, berjarak beribu batu tentunya sukar untuk berjumpa semula.

Bagi aku, peluang datang hanya sekali. Bukan mudah untuk mendapat peluang. Segala halangan harus diketepikan untuk mengambil peluang itu. Itulah yang selalu aku lakukan. Jika datang kedua kalinya, itu benar-benar rezeki.

Hingga Selasa lalu, aku masih kepenatan selepas aku pulang dari Kuala Lumpur menghantar mak dan bapak mertua ke Kelana Jaya pada hari Ahad. Sampai di Kluang pada jam 3.00 pagi. Pinggang aku jem!

Petang itu, aku dpt sms kawan lama aku. Kawan yang tinggal di sebelah bilik aku tahun lepas. untuk KSPK di IPPM. Choo namanya. Kini, dia mengajar di SK Pendidikan Khas di Samarahan. Dia berkursus perihal tanaman sayur di Pusat Pertanian Ayer Hitam, Kluang. Seramai 32 orang guru PK seluruh Malaysia yang bertapa di situ selama seminggu. Hari ini mereka pulang ke tempat tugas masing-masing untuk dilaksanakan segala ilmu kepada anak didik mereka.

Malam Rabu lalu, aku bawa Choo ronda bandar Kluang dan jamunya Itik Panggang beserta tomyam. Satu-satunya restoran yang menyajikan itik panggang di Kluang yang boleh di makan oleh penduduk Islam. Seorang Mualaaf yang buka restoran tersebut.

Selepas itu, aku bawa Choo pergi ke rumah Brader Joe di Kg Tengah untuk mengurut badan aku yang dah lemah gemalai..nasib ko le Choo, kena ikut aku. Terima kasih Choo, kerana bawa ole-ole dari Sarawak, ikan terubuk masin!

BERTEMU DAN BERPISAH

BERTEMU DAN BERPISAH ADAT MANUSIA BIASA
HILANG DI MATA DI HATI TIDAK LUPA

BERDOALAH KITA AGAR AMAN DAN SENTOSA
SEMOGA KITA BERJUMPA LAGI DI LAIN MASA
BERDOALAH KITA AGAR AMAN DAN SENTOSA
SEMOGA KITA BERJUMPA LAGI DI LAIN MASA



Continue Reading...

Nov 5, 2008

Maktab Perguruan Ipoh Perak (92-94)

Hari ini aku merayau-rayau lagi ke rumah orang. Aku dah selalu nampak rumah seorang mamat ni tetapi aku tak masuk-masuk pun. Maklum le, tuan umahnya tak pernah lintas depan rumah aku. Maka hari ni aku masuk ke rumahnya. Aku meronda-ronda sakan. Aku tinjau dari luar rumah, ke ruang tamu, ke ruang dapur hingga le ke bilik tidurnya. Hehehhehe. Aku selongkar semuanya. Akhirnya, aku terjumpa sesuatu! Sesuatu yang bernilai. Lama sudah aku tidak menjumpainya.

Rumah yang aku selongkar ialah Mamat One Zaba! Pegawai PKG di Cameron Highland. Aku pernah ke Cameron Highland. Beberapa tahun lalu. Aku pernah ke kuarters tempat tinggalnya. Aku singgah di rumah Bad dan rumah Asmadi. Tika itu, aku aku belum ada blog. One Z ni pun belum ada blog. Hehhehehe. Kalu la ni aku ke sana, kompom aku akan jumpa dengannya.

Dalam aku selongkar rumahnya, aku jumpa gambar sahabat aku sezaman dan sekelas di maktab dulu. Maktab Perguruan Ipoh Perak (MPIP - 1992-1994). Badrul Hisham, orang Beruas yang bertugas di Cmaeron juga. Terimakasih One Z.

Bad sekeluarga - terbaru gamaknya!

Akibat menyelongkar itulah, terdetik kat hati aku untuk buat entri khas untuk kawan-kawan lama aku jika mereka search tajuk entri ni. Mana la tau, kalau-kalau dapat bertemu semula. Tak banyak yang aku akan coretkan kerana hanya gambar mampu menceritakan sebahagian warna-warni kehidupan aku di zaman itu.

Geng sekelas : Unit K3 - MPIP


Kenangan : Aku dan JIPANG

Aku menyelaras program Menderma Darah di maktab.


Aku cuma Si Tukang Kopek Bawang


Dalam bayak kumpulan, kami juga yang layak JOHAN

St John Ambulans :JOHAN memasak
(walaupun aku tukang kopek bawang)


Sambutan Birthday utk LIE MID
(dgr cerita dah jd lecturer)


Bad, Din Muda dan Aminuddin
(Unit K3 - buka kedai makan sempena majlis konvo)


Main kompang sambutan VIP di Maktab.

Aku tengah usha-usha Mem Besor
[ hehhehe..kantoi! ]
Continue Reading...

Nov 4, 2008

Sindrom Anak Kedua

Dalam pada aku merayau-rayau dan mengunjungi rumah kawan-kawan maya, aku menjumpai hasil idea penulis dan diselitkan dengan pengalamannya sendiri. Boleh jenguk di sini. Aku tak mengedit langsung hasil penulisannya.

Gambar Hiasan

Sebenarnya telah lama saya memendam tajuk ini. Ini adalah kerana perkara ini adalah sangat mengganggu perasaan saya. Namun saya menyedari akhirnya, sindrom ini bukan tiada ubatnya. Ubatnya ada dan caranya sama dengan anak ke tiga ke sepuluh atau anak keberapa sekalipun.

Berbalik kepada prinsip yang saya percaya, setiap sesuatu itu ada puncanya. Jika di hujungnya salah, maka lihatlah kepada punca itu. Seterusnya rawatlah punca itu dengan saksama. Bagi saya adalah mustahil atau susah untuk menyelesaikan sesuatu itu tanpa mengetahui puncanya.

Sebenarnya, perkataan ini muncul bila saya tengok Dr Fadhilah Kamsah dalam TV atau majalah saya tak pasti. Tapi dia mengatakan ada perkara ni. Sindrom ini terjadi bila mana satu2 keluarga tu meminggirkan anak kedua lantaran anak pertama tu dia sayanglah sebab yang tu anak pertama. Then bila ada anak ketiga, dia akan rasa terpinggir sebab anak pertama masih tak hilang prioriti dia dan anak ketiga dimanjakan sebab dia yang paling kecik.

Keadaan ini sangat padan dengan orang yang saya perhatikan. Saya rasa betul dia kurang diperhatikan oleh ibubapanya sehingga dia jadi begitu. Namun begitu, anak kedua akan cepat pandai berdikari sekalipun mereka sukar difahami.

Berbalik kepada permasalahan yang selalu timbul dalam hidup mereka, puncanya hanya itu. Mereka kurang mendapat perhatian ibubapa. Setelah itu, mereka terjebak dengan kehidupan yang kurang mendidik di luar rumah. Maka perangai tak elok itu akan trus menjadi sebati dalam kehidupan mereka.

Sekalipun di umur mana mereka, apabila sahaja kita ingin membantu, kaedah bercakap secara lembut saya rasa jarang gagal. Sekalipun gagal, kita telah mencuba untuk mengubah mereka bukan? Mungkin ketika bercakap atau menasihati mereka, adalah lebih baik duduk di sisi mereka dari duduk berhadapan. Kerana apabila kita berhadapan, tidak ada galakan untuk kita menyentuh mereka dan apabila mereka memandang wajah kita, mereka pula akan malu bersuara.

Berbanding duduk di sisi, kita akan mudah untuk memeluk bahu mereka dan mereka akan bercakap dengan kita tanpa rasa malu. Memang dorongan untuk menasihati pada setiapp orang itu adalah pekerjaan yang susah. Sekalipun kita pandai berceramah di khalayak ramai namun bagaimanakah sumbangan kita bila kita hanya berduaan dengan mad'u (iaitu golongan yang didakwah).

Sebenarnya, saya terlalu lama mahu mendekati satu jiwa ini kerana saya sayangkan dia. Tapi adalah susah untuk melakukan ini kerana saya melihat dia terus2an tidak mendapat sokongan ahli keluarganya yang lain. Namun saya cubalah juga melakukan sesuatu yang terbaik dan semoga hati itu berubah.

Apabila melihat Usamah (my 2nd son) saya sering berdoa, semoga sindrom ini tidak menguasai dia. Saya sedar adakala benar saya melayan dia seperti yang saya nyatakan di atas. Namun saya pohon, kebanyakan masa agar saya sedar saya meminggirkan anak dan saya akan memperbaiki keadaan tanpa lengah.

Usamah, kalau umi terlebih garang ke, bukan sebab umi terlebih sayangkan kakak, atau kadang umi tak cubit Uwaiys atas satu kesalahan yang sama bukan sebab umi tak sayangkan Usamah. Umi sayangkan Usamah sama macam Umi sayang kakak, Uwaiys dan Arwa. Cuma Usamah perlu banyak belajar sbb tanggungjawab umi, bagi anak2 umi besar dalam keadaan yang terdidik. Maafkanlah umi ye kalau umi ada terlebih ganas dengan Usamah...

Buat jiwa yang saya ingin dekati itu, jika terbaca ini maka ketahuilah, yang 'Kak sayang sangat pada hang, semoga ALLAH akan memberikan hidayah pada hang sesegera yang mungkin. Umur kita makin pendek. Jangan turutkan sangat layanan orang pada kita kerana ALLAH sentiasa bersama dengan kita.'
Continue Reading...

Oct 31, 2008

Tuntutan & Menuntut

Sememangnya kita amat suka apabila menerima sesuatu yang diingini. Itulah kita. Sebaik-baiknya apabila kita menerima, belajar-belajarlah memberi pula pada orang di sekeliling kita yang ingin menerima juga..

Aku ingat lagi, setahun yang lalu. Kerja yang panjat-memanjat sememangnya aku offer diri. Jika tidak, siapa yang mahu bersusah-payah untuk orang lain. Aku juga perlu berguru. Guru aku memang hebat. Semua cerita lalu ada di sini, di sini dan di sini. Mana-mana kerja yang orang takmau buat, semuanya aku sapu. Nampak memang mcm muka seposen tetapi dalam kepala aku ialah demi menuntut ilmu. Semasa nak menuntut ilmu, usahlah diselitnya sifat sombong dan ego, orang takkan ajar... Tambah-tambah pulak, usah le sesekali nak tunjuk pandai (atau memang pandai) pada sifu...ermm, kompom takkan dapat ilmu tu. Oleh itu, muka hemoi, seposen, buat-buat bodoh(entah-entah sememangnya bodo..hahha), tak segan silu nak bertanya...sememangnya akan mudah mendapat ilmu yang dikehendaki...Terima kasih sifu! Ilmu secara praktikal daripada Sifu memang bermanfaat.

Hampir setahun aku tinggalkan ilmu tu, dah macam lupa-lupa ingat. Jenuh juga nak mengingat. Terpaksa godak sana, godak sini..baru dapat! Handphone sifu sentiasa aku hubungi... Kena kompomkan yang straight cabel atau cross cabel. Hehehehhe.

Dalam minggu ini, selesailah sudah tugasan aku dan beberapa org rakan lain yang berminat untuk pelajari ilmu itu. Apa yang dibuat adalah untuk rakan-rakan aku manfaatkan. Alhamdulillah. Seluruh tempat kerja aku dah boleh manfaatkan hasil ilmu tu. Ilmu internet tanpa wayar (wireless) - setting Modem Router, pasang AP, buat kabel sendiri, jenuh juga....

Cikgu Faizal yang menempah ilmu panjat-memanjat.

Minggu sebelum sebelum ini, aku cuma buat yang simple saja tanpa pasang mana-mana kabel untuk luaskan liputan. Just untuk menyeronokkan kengkawan bagi seketika saja. Dapat la juga diaorang ekses internet. Apabila dah ada kengkawan yang bersedia panjat dan memanjat, mudah la sikit untuk nak lebar luaskan liputan.

Mr Ramlan, pekerja di tempat kerja aku juga turut membantu.


Terima kasih kengkawan! Akhirnya, ilmu itu dimanfaat untuk yang bersedia memanfaatkannya. Bagi aku walaupun agak susah payah, ilmu itu semakin sebati...


Continue Reading...

Oct 23, 2008

MENCARI vs MENJADI

Apakah pula tajuk entri kali ini. Suka-suka dia jer apa yang nak ditulis, kan? Sekali dibaca macam mudah tetapi diulang baca, apa pulak maknanya.. Itulah kita kerana kita memiliki kuasa persepsi.. Heheheh.

Siang tadi, aku dimaklumkan melalui sms oleh sahabat aku di seberang laut bahawa dia tertarik konsep SAHABAT SEJATI seperti yang digarapkan oleh sdra Zul. Apabila dibaca tentang entri tu, bagi aku, ramai antara kita yang sebegitu. MENCARI! Mencari dan terus mencari.. KENAPA BEGITU?

Dalam proses MENCARI itu, kita akan memilih orang yang memiliki sifat dan sikap yang sama atau hampir sama dengan kita (homofili). Adakah kita seorang YANG PENTINGKAN DIRI SENDIRI? Walaupun dalam persamaan tersebut akan ada juga sikap dan sifat yang berbeza dengan karektor kita. Kekadang, kerana perbezaan sikap dan sifat itulah, kita merasakan bahawa kita 'ditikam dari belakang'.

Mudah sungguh kita melabelkan orang! Kita melabel kerana berpandukan persepsi dan perasaan kita. Kita tidak mengetahui keadaan sebenar kenapa sahabat kita melakukan sedemikian. Malahan, kita sendiri tidak bertanyakan secara berdepan. Keadaan ini membuatkan seolah-olah kita tidak dapat menerima seseorang itu dengan sepenuh hati. Ketahuilah bahawa itulah mereka. Itulah sikap dan sifat mereka.

Gambar hiasan: Walau berbeza, tetap mesra!

Aku juga tertarik dengan satu komen daripada AASSHH:

SATU KUPASAN YANG AGAK MENARIK….TAPI PERNAHKAH KITA TERFIKIR DARI SUDUT INSAN YANG TELAH MENGABDIKAN DIRINYA SEBAGAI SAHABAT SEJATI KEPADA ORANG LAIN?APA KETIDAKBERUNTUNGANYA MENJADI SAHABAT SEJATI UNTUK ORANG?THINK OF IT…

Oleh kerana komen inilah, aku buatkan entri yang bertajuk MENCARI vs MENJADI. Pernahkah terfikir oleh minda kita bahawa lebih mudahnya MENJADI daripada MENCARI?

Kita akan mampu MENJADI sahabat sejati apabila kita mampu menerima seadanya sifat dan sikap sahabat kita kerana itulah mereka! Sanggupkah kita bersusah-payah untuk mereka semata-mata untuk MENJADI?

Ketuk kepala, tanya minda! Bagi aku, selagi kita MENCARI, selagi itulah kita sebagai seorang yang pasif iaitu "sebagai penerima yang hebat". Sebaliknya, jika kita MENJADI, maka kita adalah seorang yang aktif iaitu "sebagai pemberi yang hebat". Di manakah kedudukan kita?

Apa kata anda?

Continue Reading...

Merealisasi Misi

Kemudahan terkini di masa kini... sering jadi bualan, masih ramai yang sekadar menyebut tetapi tidak menyertainya. Itulah dia kemudahan internet. Harapan aku, moga-moga setelah aku tiada di tempat kerja aku ini di tahun-tahun akan datang, makin ramai yang akan melibatkan diri. Yang menariknya, paparan maklumat tempat kerja aku ada dua saluran. Satu di sini dan keduanya di sini. Pastinya perencanaan untuk pengisiannya lebih tersusun dan sistematik serta ada perbezaan hidangannya... Insyallah. Aku akan pastikan!

Hari ini, tempat bertugas aku sudah mulai mendokong gagasan boss untuk meningkatkan tahap dan ilmu ict di kalangan rakan-rakan setugas aku. Sasaran beliau, 2010 nanti, semua rakan aku mampu meralisasikan gagasan tersebut. Sehubung itu, Persatuan Ibubapa dan Guru tempat bertugas aku, menyokong hasrat ini dengan mendaftarkan akaun streamyx untuk tempat bertugas aku.

Maka, laju je aku menyediakan sedikit saranan untuk melaksanakan sistem wireless untuk di seluruh kawasan sekolah. Ini memudahkan rakan setugas aku mampu mengakses internet di mana jua.. Maka, hari ini, sistem wireless dah selesai dan masing-masing mula berkepit dengan laptop masing-masing.

Nampak gayanya rakan-rakan aku juga sudah memiliki blog masing-masing dan hanya untuk mengaktifkan sahaja. Harap-harap terlaksanalah nanti. Aku sekadar memberi sokongan dan membantu rakan-rakan lain untuk merealisasikan hasrat dan gagasan boss. Itu je aku...
Continue Reading...

Oct 17, 2008

Alhamdulillah, masih bernafas..

Alhamdulillah, sudah 13505 hari aku bernafas. Dan hari ini juga aku masih bernafas. Menghirup udara dan menikmati keindahan di sekeliling. Melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan. Semakin meningkat jumlah hari yang aku nikmati, cukupkah bekalan yang akan aku bawa nanti. Aku perlu muhasabah diri semula sebagai refleksi. Segala perlakuan dan tindakan aku selama ini adakah benar-benar menuju ke arah sana yang lebi kekal. Cukupkah? Memadaikah? Kurangkah? ......

Beberapa sms juga aku terima di sepanjang hari ini :

17/10/08 - 6.38 am

Aslkum...HAPPY BIRTHDAY. Semoga panjang umur, murah rezeki, sentiasa diberkati dan sukses selalu..


17/10/08 - 8.03 am

Askum, just want 2 wish U a very happy bday, smoga pnjg umur, sntiasa dmurahkn rzki, sihat walafiat dan brbahagia slalu.
========
happy bday 2 U...nyanyi le sndiri ya..


17/10/08 - 11.30 am

HAPPY BDAY


17/10/08 - 01.31 pm

selamat hari jadi - dpd loh, kspk tmk


+++++++++++++++++++++++++++++++++++

17/10/08 - 04.45 pm

Salam, c.azlan. Duit sewa sdh masuk. Maaf terlewat, ada masalah sikit.


>> Balasannya<<>> oppsss.. sms ni adalah drp student Uitm Seri Iskandar yang menyewa rumah aku di Seri Iskandar, Perak. Kira sms bagi hadiah duit juga la kut... Hehehhe. Lepas ni bleh le bawa anak-anak pergi KFC dan menjengah di MBO, Kluang Prade - Senario The Movie EP1.. Diaorang pulak dah abis xm sekolah agama.. Jom layan kepala!

Aku baru check online ttg movie yang ada utk malam ni. Dah setting ngan anak-anak, apa nak dibuat sebelum menjengah ke KP. Hehehhe


>> Mem Besor tak ada di Kluang. Sekarang, Mem Besor ada di Bandar Penawar, Kota Tinggi kerana sebuah misi daerah Kluang. Tentunya keputusan misinya nanti akan menjadi sebuah pemberian yang tak ternilai untuk Mem Besor sendiri dan termasuk aku sekali, Insyaallah. Aku call tadi, macam kompiden je laksanakan misinya itu. Tahniah awal, bleh? Hehehhe
Continue Reading...

Oct 13, 2008

Refreshing .. Plan Pembangunan 2008

Malam ini aku dan krew aku bincang lagi. Merancakkan apa yang direncanakan. Moga-moga, plan untuk tahun ini tercapai. Malam ini dipilih kerana kakitangan Jitu Auto baru balik dari bercuti di Pulau Tioman. Bagi mereka benar-benar berehat dan bersantai. Selepas ini, setiap hari mereka akan bermain dengan masalah dan menyelesaikannya.

Kami bergerak ke Rest House Kluang. "Dah lama tak ke sini?" kata Si Julie. Waiter lembut yang meliut tangannya sambil menguntum senyuman. Suaranya aje yang macho. Hahaha.. Menarik! Memang meja lama dulu jugak jadi parking kami.

Setakat ini, plan pembangunan sepanjang 2008 tercapai! Pagar, peluasan kawasan operasi, ruang rehat untuk pelanggan, sistem pengkomputeran dan pengkeranian semakin terancang dan tersusun rapi. Insyaallah, sistem internet dan wireless akan dilaksanakan dalam tahun ini juga. Maka pelanggan aku akan dapat acces internet sewaktu menunggu kenderaan mereka! Wow! Salah sorang krew Jitu Auto akan kendalikan forum dalam laman web Jitu Auto berkaitan pembaikan kenderaan. Itupun jika mereka berkesempatan. Insyallah, itu adalah visi yang aku letakkan untuk krew aku laksanakan.

Visi terbaru, jika aku berjaya untuk tidak mengajar selama 2 tahun, segala perlaksanaan dan membuat keputusan operasi dan pengurusan, aku serahkan kepada krew aku. Aku dah mula minta mereka buat keputusan sendiri dalam melaksanakan perancangan. Aku cuma menantikan report dan memberi sedikit komen dan pandangan. Impian peribadi aku ialah, aku berjaya mewujudkan 2 orang usahawan berkaitan bengkel dalam keluarga aku sendiri dan dilaksanakan oleh orang yang aku amanahkan. Juga, dalam tempoh 2 tahun lagi, sebuah cawangan akan wujud dan lokasi belum diketahui. Apa-apa pun, itulah perancangan kita. Yang menentukan dan mengizinkan ialah Allah SWT.

Dalam perbualan kosong dengan krew, aku dapat pengalaman baru. Perbezaan mentaliti dalam masyarakat kita. Itulah kita di kalangan kita. Mentaliti makan gaji amat berbeza dengan mentaliti orang berniaga. Itu hakikat! Orang (makan gaji [kakitangan awam]- menerima gaji setiap bulan) kurang memikirkan dari sudut visi dan misi dalam menuju ke arah tersebut. Bagi yang dah bergaji besar, mungkin terlalu selesa dalam mengharungi hidup. Kelompok ini amat sukar menghadapi risiko dan terancam akan kehidupan mereka. Maklumlah, sudah terbiasa dengan mudah.

Berbeza pula dengan orang (berniaga - untung nasib bergantung pada perniagaan sendiri) yang terpaksa hidup dalam keadaan berhati-hati dan tidak terlalu bermewah. Jatuh dan bangun dalam perniagaan sentiasa dalam minda mereka. Maka segala risiko dan zaman kejatuhan akan kunjung tiba pada bila-bila masa sahaja jika terleka dan perlu sedia menghadapinya. Senyum mesti sentiasa di bibir!
Continue Reading...

Oct 9, 2008

MaaakSuuuuuuuuuu

Masih di musim raya ni, benar-benar aku terkejut. Jeritan siapakah itu yang mendayu-dayu. Panggilannya menusuk kalbu.

Aaaaabbbbbaaaaaaannnngggggggggg!

Itulah panggilan yang aku dengar hingga di selatan tanah air. Aku jenguk di celah-celah dinding blog aku. Aku nampak. Aku faham. Itulah dia...MAKSU. Raya kali ini amat beruntung baginya. Angka 9 berligar-ligar disekeliling hidupnya. Pusing kanan ada sembilan. Pusing kiri ada sembilan. Pandang depan pun ada sembilan. Bila dihitung ada tiga kali sembilan. Ermmmmm.. 999? 3X9? Yang mana satu ek? Hanya MakSu yang lebih tahu.

MakSu ni salah seorang blogger yang aku suka baca hasil penulisannya. Suka-suka dia je apa yang nak ditulisnya. Walau Coretan MakSu ini dikatakan cerita kosong, tetapi apabila dipandang dengan mata hati.. jelas sekali luahannya. Menarik!

Sempena hari ini, aku, mem besar dan anak-anak, nak ucapkan YEPPY BESH-DAY untuk MakSu. Kad ini khas untuk MakSu yang suka-suka dia je nak tutup mukanya. Macam Zorro moden, tutup muka guna jari. Itulah MakSu. Entah-entah, calon yang tersenarai sebagai pemegang watak CicakGirl! Terima kasih kerana sering ke blog saya.

Khas untuk MakSu



Continue Reading...

Oct 7, 2008

Peritnya Si Tukang Gunting Rambut

Tukang Gunting Rambut biasanya akan sentiasa dikenali ramai. Ramai yang lebih menegnali beliau dan sangat suka akan kemahiran yang dimilikinya. Tambahan pula hampir musim perayaan dan awal musim persekolahan. Namun hari-hari biasa pun tetap ada pelanggannya. Itulah Tukang Gunting Rambut.

Tukang Gunting Rambut adalah orang yang menggunting rambut orang lain. Oleh kerana beliau memiliki kemahiran yang orang lain tak ada, maka dia diberi gelaran 'tukang'. Macam tukang rumah, tukang jahit dan macam-macam tukang lagi.

Bila dilihat pada tajuk entri, apa kaitan pulak 'peritnya' seorang tukang gunting rambut. Biasanya, apa jua fesyen dan patern yang diminta oleh pelanggannya, akan ditunaikan. Kalau aku dan anak-anak aku ke kedai gunting ada beberapa sebutan yang mudah difahami dan sudah diketahui apa fesyen yang harus diguntingnya.

Gambar Hiasan:
Kemahiran yang boleh dipelajari. Bukannya wujud secara tersendiri.
Pemupukan minat dan sikap secara seimbang. Teori dan praktikal perlu seiring.

'Biasa'. 'No 2'. 'No 1'. Itu perkataan biasa daripada aku atau para pelanggan lainnya. Lebih hebat lagi, betapa kuatnya pancaindera keenamnya si Tukang Gunting, hanya tengok muka pelanggan saja sudah memadai. Dia sudah mengetahui apa fesyen yang sesuai dan yang dikehendaki pelanggannya. Itulah hebatnya Si Tukang Gunting Rambut.

Sepanjang masa, itulah peranannya. Menggunting rambut orang lain. Orang akan tersenyum dan gembira apabila memiliki fesyen dan stail yang menepati citarasa sendiri. Mudah, sua (hulur) kepala saja, rambut pelanggan akan menampakkan imej yang dikehendaki. Mudah bukan?

Dalam tempoh menjalankan tugasnya sebagai Tukang Gunting Rambut, pastinya rambut Tukang Gunting Rambut itu juga akan panjang (melainkan rambutnya botak!). Sampai tempoh masanya, rambutnya juga perlu digunting. Haaaaa.... maka tibalah masanya rambutnya perlu digunting. Inilah yang PERITnya timbul... Agak-agak anda, siapakah yang akan menggunting rambut si Tukang Gunting Rambut itu? Ini kerana ramai antara kita yang lebih gemar menjadi pelanggan sahaja. Hulog kepala, sebut, dapat stail/fesyen yang digemari!

Sebenarnya, peranan kita dalam kehidupan yang penuh warna-warni ini juga adalah sebagai Tukang Gunting Rambut. Semua orang mampu menjadi Tukang Gunting Rambut. Semua orang harus belajar dan memiliki kemahiran Gunting Rambut. Tukang adalah kemahiran. Maka kemahiran boleh dipelajari. Tidak ada orang yang berlari sejak lahir. Semuanya melalui proses terlentang, meniarap, menyulur, merangkak, bertatih dan berjalan dan akirnya BERLARI!



Continue Reading...

Oct 3, 2008

Raya Ketiga

Lebih pada berehat di rumah. Kemas-kemas barang. Tersalah setting program, aku tak susun awal-awal. Hampeh jadinya. Petang, kami balik ke Kluang.

Aku tersinggah kat Rossi Bundle di Tangkak. Dapat aku jumpa dengan taukenya. Berborak kejap. Rupa-rupanya orang Melayu Kemboja. Dah bertapak di Tangkak 4 tahun lalu. Asalnya berhijrah dari Simpang Renggam. Maka kenal la jugak saudara-maranya. Rupa-rupanya itulah pelanggan tetap JITU AUTO. Jadi member la.. Bundlenya agak menarik. Ada daya tarikan tersendiri. Selain pakaian bundle mcm kedai-kedai lain, aksesori pakaian untuk mat-mat motor superbike dan easy rider/chooper memang banyak. Tersadung jugak aku! Maklum le, sememangnya aku berkenan. Aku fikirkan tahun depan jenuh jugak aku nak ke Tangkak untuk lain kali. Maka aku sambar la terus..Heheheheh.

Imran dan Aku sempat berposing dalam Rossi Bundle

Amirul pula bergaya atas Cilik Superbike. Macam sempoi gak motor tu...

Kami tiba malam di Kluang. Selepas mengemas barang-barang, gian aku dah mari. Aku capai kunci ChentaHati, saja meronda-ronda bandar Kluang untuk panaskan enjin. Dah beberapa hari tak start, kan? Hehehhehe.

Continue Reading...

Oct 2, 2008

Raya Kedua

Rutin biasa tiap-tiap tahun. Raya kedua kami anak-menantu akan bergerak ke kampung di Batu Putih, Simpang Lima, Batu Pahat! Empat buah kereta bergerak serentak. Selagi mem besar ada nenek dan atuknya..akan terus diziarahi. Sedara mara sebelah mak dan bapak mertua agak ramai. Maklum le ramai adik beradik!


Itulah kerje aku. Menyakat Buyut, hinggakan dia menangis sebak. Kemudian aku akan pujuk hingga dia senyum semula.
Itulah tanda berkasih sayang antara nenek dan cucu.



Ada jugak dalam ramai-ramai bapak sedara, sekepala sbb geng motor besar! Hahahhaha. Vulcan Famili. Sorang Vulcan 500 di Batu Pahat dan sorang Vulcan 1200 di Shah Alam. Aku dah setting, mana la tau kalau-kalau aku dah tak ngajor thn depan, aku nak join ngan kelab diaorang di Shah Alam.

Petang tu, kami berpecah. Biras aku balik ke Simpang Renggam. Ipar aku ke Parit Raja. Mertua aku ke rumah saudara sorang lagi yang jalannnya menghala ke Pagoh. Aku pulak ke Muar.

Perjalanan ke Muar agak sibuk. Jem memanjang..lorong tanah merah sebelah kiri mula dijelajah. Aku tak tahan..terikut juga. heheeh. Call Rasbee, dapat. Kebetulan pulak dia baru sampai rumahnya. Alhamdulillah. DinKaya yang berada di Parit Jawa, tak dapat dihubungi. Azim tak dapat diketahui lokasinya sama ada di Semerah atau Selangor. Mana yang sempat saja yang bleh diziarahi..

Rasbee, dah siap perabot raya, sayangnya rumah barunya belum jadi rezeki rayanya. Rupa-rupanya dengan kesilapan pemaju, Rasbee dianggarkan akan dapat RM60,000 utk pampasan kelewatan tu. Dan aku faham kenapa dan mengapa. Ramai kakitangan awam yang tak tahu urusan undang-undang berkaitan urusan perumahan ni. Ermmm..Bagus gak info tu!

Aku dan Rasbee di rumahnya


Dapat jugak aku berjumpa dgn ibu bapa Rasbee yang datang dari Palong, Negeri Sembilan. Macam mamak bapak ko ye Rasbee. Hehehheh.

Ada statement anak dara Rasbee yang berumur 7 tahun. Kami ketawa besor...

"Papa, anak kawan papa tu kacak la!" Amirul tersipu-sipu. Hahahaha.

Continue Reading...

Oct 1, 2008

Raya Pertama

Allah… Allahuakbar...

Bergema takbir di masjid Felda. Aku, ipar dan anak-anak bergegas ke masjid. Bapa mertua dah maklumkan bahawa tahun ini ramai anak-anak felda balik ke kampung...Sah! memang ramai..ada juga yang takde tempat sembahyang di masjid tu walaupun ada tambahan khemah! Masih ramai yang berdiri di tepi pagar. Sekadar menunggu khutbah Aidilfitri.

Selesai solat dan khutbah, semuanya menghala ke rumah masing-masing. Kami juga begitu. Aku pulak tak berapa kenal orang di situ. Maka sempat bersalaman ngan org-orang tua yang berada di kelompok zon rumah mertua aku je ler...



Biasanya, bila Atuk Paiman balik lewat dari masjid daripada jemaah lain. Bendahari Masjid..perlu kumpulkan dulu sedekah-sedekah jemaah masjid tu. Apabila sampai je di rumah, cucunya dah berbaris untuk bersalaman dan bermaafan. Aku tukang ngatur acara je ler.. termasuk sessi bergambar. Hehheheh. Aku akan berselang-seli ngan mem besar mengambil gambar.



Rutin hari raya di Melaka, aku jadi kepala rombongan ziarah jiran-jiran. Aku akan ngajak ipar-duai untuk ziarah. Siapa lambat akan tertinggal le jawabnya. Biasanya bermula di rumah PakCik Mahat. Kemudian ke rumah Makik Eton, Seterusnya ke rumah Pakcik Rahim. Biasanya di rumah Pakcik Rahim ni aku aku agak lama menyembang sebab menantunya jugak orang Perak. Grik tempatnya. Loghat aku akan keluar..hahahha. Sayangnya kali ni aku tak dapat beraya di rumahnya. Hanya bersalam di tepi jalan dan diaorang dah berada dalam kereta kerana tahun ni agak awal mereka balik kampung.. Akhirnya kami balik semula ke rumah. Mula melayan anak menantu jiran pulak yang bertandang.

Kemudian mem besar call Jamaludin, anak peneroka Felda tu jugak. Junior aku masa di maktab yang sama batch dengan mam besar juga dulu. Aku sefamili bergerak ke rumahnya. Meriah juga. Sesekali berborak ngan kengkawan....



Mem aku maklumkan, ada sorang lagi kawan semaktabnya dulu. Cikgu Asri namanya, mengajar di Bukit Mertajam. Aku minta si Jamal call si Asri tu. Ada di rumah!. Kami bergerak bersama-sama ke rumahnya. Petang tu , aku sefamili pergi ziarah besan mertua aku, Cikgu Amdan di Pondok Batang.

Kemudian kami lajak ke Pekan Tangkak. Si Amira geram kerana kasut rayanya tak ada. Alasan aku mudah saja apabila aku dan mem besar tiba di Melaka semalam.

"Kaki Along takde di Kluang. Kan Along balik awal ke Melaka" dia dengar sambil nyegih-nyegih je.



Maka Mamanya melayan anak dara sorang. Rupa-rupanya taste dia agak mcm org tua-tua.. Aku terus panggil namanya DR AMIRA. Sampai ke malam aku panggil namanya sebegitu. Hahahah.

Malamnya, kami beraya di rumah jiran yang lain. Salah sorang anak jiran tu memang sekepala ngan aku. Asyik merapu dan berbalas cakap je/berbetah. Ligat kepala memikirkan ayat memotong cakapnya! Hahahah. Si Jas ni dulu seorang penagih dadah tegar. Akhirnya , berjaya juga dia menjadi 'orang' semula. Malangnya dia memerlukan alternatif untuk mengelakkan ketagihannya. Apa-apa pun memang best merapu dengannya. Aku dok nyakat nak beli Perdana V6nya. Macam-macam aku belit dia. Geram dia! Hahahah.

"Woi, aku nak pakai la! Ko ingat aku beli, bayar bulan-bulan untuk ko nak pakai ka?" Kami bergelak sakan...

Selesai smeuanya, Si anak sulung aku perlu buat karangan catatan masa untuk Bahasa Melayu, sempena hari pertama! Kalu duduk rumah sambil menonton televisyen, apa le ada dalam karangannya nanti..

Duit Raya anak-anak:

Mem Besar dah sebutkan pada anak-anak. Tak mau beli mainan. Simpan untuk belajar di masa akan datang. Simpan dalam SSPN. Apa itu SSPN? Itu tugas aku pulak untuk menerangkan pada anak-anak! Kenapa dan mengapa tujuan itu... Gambar akan datang perlu diterangkan pada anak-anak agar mereka ada maklumat jangkauan akan datang. Hidup perlu ada arah tuju. Jika tidak, mereka sendiri tidak nampak hala tuju dan arah akan datang. Mula le merewang-rewang pemikiran mereka. Tiada fokus! Gaya penerangan bergantung pada ibubapa, bagaimana level bahasa dan penerangan. Yang pastinya ikut tahap pemahaman mereka. Yang penting mereka tahu tujuannya. Itu le peranan ibubapa. Kita hanya mampu merancang...kan?

Tepuk kepala tanya minda!

Continue Reading...
 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template