Aug 10, 2008

Special Award!

Petang tadi, sedang aku leka membelek-belek cinta hati aku, hp aku berbunyi... Nama PA aku terpacul di skrin hp. Aku menerima panggilan tu.

"Assalamualaikum Boss, ada member Boss bagi award..tapi kena pi amik kat rumah dia"

"Wa'alaikum Salam. Award apa kebendanya lagi? Sapa bagi?" tanya aku pada PA dengan nada suara yang macho lagi garau.

"Entah la bos. Saya tak berapa kenal la. Bila saya check tadi, macam kawan boss, Si Kulat Rapat yang bagi.." jelas PA aku dengan suara mcm takut-takut jer nak beritahu kat aku.

"Tak kisahlah. Ko pegi rumah dia. Sampaikan salam aku kat dia. Jangan la lupa pulak ambil award tu. Merajuk dia, susah aku nak pujuk nanti... Ucapkan terima kasih kat SiKulat tu tau..."

"Baik boss.."

Lewat malam, aku buka bungkusan yang aku terima daripada Si Kulat Rapat. Macam bagus jerrr lipatan bungkusan hadiah. Tapi....cara lipatannya mcm Si PA aku je yang balut. Aku kenal sangat cara balutan dan lipatannya. Sebab apa aku kenal ialah, aku yang ajar dia cara balut kertas hadiah. Balutan macam tu..ada teknik tertentu hanya aku dan PA aku je yang tau. Bagus betul la PA aku tu. Tak sia-sia aku ajarkan dia. Memang setia sungguh dia pada aku. Tu yang aku respek kat dia tu. Tapi..aku agak hairan. Kenapa dia yang balut award daripada Si Kulat Rapat tu? Pelik juga aku....tak mungkin Si Kulat Rapat tahiu cara balutan bungkusan hadiah macam aku... Sah, memang PA aku yang balut.

"Waaa...special punya award. Betul ke ni? Sesuai ke award tu untuk aku?" gerutu hatiku.

Ermmm, aku tak peduli. Aku terima apa saja yang dianugerahkan pada aku. Yang penting ialah kita menghargai dan bersyukur apa yang diterima. Aku sangat bangga.

Aku bergegas naik cinta hatiku ke kedai member aku walaupun dah lewat malam. Aku ketuk pintu kedai kawan aku yang berniaga bingkai gambar. Dia sekeluarga memang tinggal di kedainya Aku tak kira, walaupun kedainya dah tutup. Yang penting, award ni mesti digantung secepat mungkin. Si Kulat Rapat tentunya akan datang ke rumah aku bila-bila masa saja. Aku mesti menghargai pemberiannya. It's my stail!

"Bro, tolong framekan award ni" kata aku sambil menjeling-jeling ke arah kain pelikat kawan aku sambil tersenyum.

"Alaaa boss.. mata saya dah ngantuk la. Mem saya dok tarik kain saya nih.."jawab kawan aku sambil menggulung kain pelikat yang hampir terlondeh.

"Bro..tolong la framekan award ni. Esok tentu member aku yang anugerahkan award ni, akan check kat rumah aku. Tentu dia berasa bangga apabila award ni aku dah framekan dan gantung kat dinding rumah aku. Tolong yer bro?" aku terus merayu..

"Dah pepagi ni mana ada orang buat kerja lagi boss. Tapi, boss punya pasal no problemlah"

"Ko macam tak ikhlas jer... Ok, bro. Aku ke kedai mamak jap. Ko nak order air apa? Nanti aku belikan...milo tarik ok?


"Bagus gak tu boss, tambah roti canai sekeping yer boss?" pintanya dengan senyum kambingnya..

Setengah jam berlalu. Perut aku pun dah kenyang. Habis 2 keping roti canai dan segelas milo tarik. Juga habis dua batang asap rokok aku sedut. Aku bergegas ke kedai member aku. Tentunya dah siap. Tak sabar aku rasanya nak gantung kat dinding rumah aku.

"Waaaa..... caya la bro! Cantiknya.... Nanti aku bayar. Tulis dalam buku 555 aku tau. Terima kasih"

Aku melayan kawan aku menjamah roti canai dan milo tarik yang aku belikan tadi. kawan aku hairan kat aku kerana ramai gak pelanggannya datang bawak award yang sama. Bila ditanya harga frame yang sama dibuat untuk aku tu, terus tak jadi dan kansel untuk nak frame kan.. Kawan aku pun hairan kenapa ramai yang tak jadi nak framekan. Cuma kawan aku lagi pelik ialah, award aku ada lebih special daripada orang lain punya....Entahlah, aku pun tak tau apa yang dimaksudkannya...

Aku mohon diri setelah kawan aku selesai makan dan pekena rokok sebatang. Rokok tu pulak dia dah pau aku. Sebelum aku balik ke rumah, aku cilok ke rumah Si Kulat Rapat. Aku ngintai-ngintai di celah-celah dinding. Aku nak tengok juga kat mana dia gantung award asalnya. Aku rembat snap awardnya. Heheheheh.. Jangan mareeee yer Kulat rapat. Aku tak niat nak skodeng, cuma nak tengok keadaan yang sebenarnya. Betul ke PA aku buat kerja yang aku arahkan padanya...

Award 1 :
Award ni, aku rembat snap masa aku ngintai di rumah Si Kulat Rapat

Award 2 :
Award ni pulak, masa PA aku sampaikan kat aku.

Award 3:
Yang ni pulak, setelah kawan aku bikinkan framenya.
Terima kasih tak terhingga untuk Si Kulat Rapat.


Sayangnya, award ni aku tak boleh nak agih-agihkan pada orang lain sebab award ni hanya semata-mata untuk aku jer. Sorry ye kengkawan yang lain...Maklum le, masa aku pergi ngintai di rumah Si Kulat Rapat.. ada jugak award mcm dia bagi kat aku, cuma aku punya special sikit...KHAS UNTUK AKU SORANG SAJA. Orang lain tak boleh aku nak edarkan. Sorryyy...jangan mare!

Errrmmmm...PA aku anto SMS kat hp aku tadi.

"Boss, Isnin nanti saya minta cuti sehari. Skrg, bdn sy rasa seram sejuk la.... Boss nak buat majlis rasmi terima anugerah tu ker?

Aku balas SMSnya:

"Aikk...siang tadi happy jer. Skrg dah seram sejuk pulak dah. Hari ni seram sejuk, Isnin dah minta cuti pulak? Ko call hp kerani untuk cuti. Esok, aku call kerani tu untuk pengesahan. Jaga diri baik-baik. Krim slm kat famili hang. Majlis rasmi tu, tak payah buat!"

Macam-macam hal PA aku nih...

Komen aku:

1. Nabil selalu kata...."Lu pikir la sendiri".
2. Orang kampung aku kata pulak, "Hangpa la pikiag sendiri!.
3. Aku pulak yang kata...."Terpulang la kat korang, apa yang korang nak pikir"...hehehehe..

10 Coretan Lain:

IBU KUMBANG on 8/10/2008 12:37 PM said...

namanya pun anugerah kretif hehe, cara nak bgtau dpt anugerah tu pun kena kreatif... mhuwawawa..

cendawanintim on 8/10/2008 9:29 PM said...

owhhhhhhh, skodeng umah orang memalam buto yer...isk3333..

tak tau..tak tau..nanti kena ketumbit..sape yang susah???!!

neway, teruskan berblog yer..really like your blog...good info, good sharing...a million thanks..u deserve to get it!

azlanlin on 8/11/2008 2:15 PM said...

To Ibu kumbang:

Sekadar lontaran idea untuk difikir-fikirkan...bnyak mesej yang telah dipaparkan...Mesej itu mampu diterjemahkan berdasarkan persepsi masing-masing sama ada berbentuk positif atau negatif... itu yang best tu..hehehhe

azlanlin on 8/11/2008 2:17 PM said...

To CendawanIntim:

Skodeng gambar je tau...naik ketumbit bila skodeng orang tengah berak..

Semua kita berkongsi idea dan info tanpa sekatan.... teruskan!

Jie on 8/11/2008 4:07 PM said...

tahniah...

azlanlin on 8/11/2008 8:54 PM said...

To Jie:

Jutaan TERIMKA KASIH kembali pada yang mengucapkan tahniah.. tkasih juga pada yang menghulurkan penghargaan.. saya sekadar mengecapi kenikmatan atas ucapan dan penghargaan...

shafa on 8/11/2008 10:17 PM said...

mmg kreatip...
igtkan award ape ler..
rerupanyer award blog...
dh boleh buat cerpen nih...

azlanlin on 8/12/2008 12:52 AM said...

kreatip yang dah kena ketip!

Sekadar mengikut rentak jari-jemari menari di keyboard laptop.. heheh.

Sungguh suka jika orang suka..payah la kalu kita suka ttp org tak suka..kan?

CikguZue on 8/14/2008 6:24 PM said...

salam,
dah lama tak singgah di sini.
memang kreatif. hahha...kelakar pun ade...

azlanlin on 8/14/2008 11:02 PM said...

To Cikguzue:

Tu la pasal...jenuh daklan 'tercongok' sorang-sorang dok nunggu zue datang...adioossss...

*tercongok - menanti sesuatu yg tak pasti

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template