Mar 18, 2008

Nak buang.... buang nak?

Kebanyakan kita yang memiliki laptop atau pc, tentunya selalu terpandang ikon-ikon pada skrin desktop. Ikon-ikon ini adalah shortcut icon untuk memudahkan kita menjalankan program yang kita pilih... kan?

nak buang...buang nak?

Kekadang kedapatan juga antara kita amat menggemari meletakkan banyak shortcut icon tersebut di desktop. Semakin banyak diletakkan, maka semakin memudahkan kita untuk mencapai sesuatu program yang ada dalam drive c.

nak buang...buang nak?

Kesannya ialah, perjalanan untuk memulakan komputer menjadi semakin lambat. Maka eloklah delete saja ikon-ikon software yang jarang digunapakai. Kita seharusnya meletakkan yang penting-penting saja...melainkan kita merasakan kesemuanya penting...hik..hik..hik..Alaaa....buang je ler ikon yang tak penting tu....

nak buang...buang nak?
:: Kalu icon cenggini je...baru le cun laptop @ pc kita ::

Apabila kita telah kemaskinikan ikon-ikon tersebut, tentunya kita masih terpandang pada ikon yang terdapat pada desktop kita. Cuba perhatikan betul-betul bahawa terdapat anak panah kecil di sebelah kiri pada ikon-ikon tersebut. Tak percaya? Cuba tengok sekarang..hik..hik..hik..

alahai..anak panah

Sesekali..terasa sakit juga mata memandang pada anak panah pada ikon itu. Maka sekarang, aku nak kongsi-kongsikan maklumat dengan rakan-rakan, untuk menghilangkan gambar anak panah pada ikon-ikon di desktop. Ada di kalangan kita yang tahu...maka yang tahu kena beritahu pada rakan-rakan yang tak tahu..barulah ilmu berpanjangan.. Tak gitu?.

Meh kita cuba.... ada berani? ngeh..ngeh..ngeh..


Cuba ikuti arahan-arahan di bawah:

Desktop Shortcut Icons are accompanied by a shortcut arrow by default on Windows, and if you find them annoying and want to remove the shortcut arrow on icons, here’s what you have to do:

* Go to Start >> Run

* Type regedit.exe and hit enter

* Go to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
Explorer\Shell Icons. If this key doesn’t exist, create one.

* Create a new string value under this key by right clicking and name it as 29

* Double click to 29....insert the value data spt kat bawah:

* Set its value to C:\WINDOWS\system32\shell32.dll,52

* Close the Registry editor, and restart your computer for changes to take effect


p/s : Hati-hati dengan registry..silap usik...tak jalan komputer anda.. kalu nak pandai, berani tanggung risiko je ler... hik..hik..hik... aku dah berapa kali format laptop aku untuk memandaikan aku memformat laptop...dulu-dulu la....aku budak baru belajar...

16 Coretan Lain:

mama ranggie on 3/18/2008 10:05 AM said...

x berani nak try ar...

muadzlife on 3/18/2008 12:24 PM said...

heheheh ilmu lagik..makasih..
tapi lom try lagi arr

Jie on 3/18/2008 2:31 PM said...

cara ni pun buleh :

1. Pilih Menu Start > Run > Taip: MSCONFIG

2. Pilih Tab Startup

3. Klik diatas perisian yang kita tidak ingin dimulakan secara automatik apabila komputer dimulakan.

Tekan OK apabila selesai.

4. 'restart'. semula komputer.

5. Mesej peringatan akan dipaparkan setiap kali kita memulakan komputer selepas senarai diubah.

6. Jika nak ubah senarai perisian , ulangi langkah seperti di atas.

azlanlin on 3/18/2008 3:01 PM said...

To Mamaranggi:

Allllleeehhhh...tak berani konon..entah2 dah buat sebelum ni kutt..hhehehehhe.. apa-apa pun cuba ler...komputer ni kena godak jer..bukannya dia boleh makan kita..hehehhe

azlanlin on 3/18/2008 3:02 PM said...

To Muadzlife:

ilmu pendek yang dipanjang-panjangkan.... cuba ler..

azlanlin on 3/18/2008 3:03 PM said...

To Jie:

Thanks Jie..mcm tu boleh noooo...thanks10x

>> Sifooo MasterJIE!

>> Kalu ada lagi, muleh dikongsi2..

Jie on 3/18/2008 6:22 PM said...

Saya ada widget untuk Top Commentators, bila letak, nama kita ( the author) pun ade, sy dah buat filter nama " Jie", tapi tak jadi² lah....jugak..

Daklan ada tips atau mcm mana laaaa nk buat..tak best la kan kalau diri sendiri jadi Top Commentators kat blog sendiri.

Dah berejam dah saya godek² skrip...tulun...tulun.....

Aleeya on 3/18/2008 7:10 PM said...

heheh takot nak terai ler hehehe

arsaili on 3/19/2008 10:58 AM said...

nak jadi pandai kenala bermula spt tikus mebaiki labu

azlanlin on 3/19/2008 1:56 PM said...

To Jie:

Ilmu saya belum ke tahap gaban yang mcm tu... heheheh...

azlanlin on 3/19/2008 1:57 PM said...

To Aleeya:

Allaaaaa...bukannya, komputer nak makan kita... kan? Kalu rosak juga anto le ke kedai...

azlanlin on 3/19/2008 1:58 PM said...

To Arsaili:

Betoi..betooiii... tapi selalunya, tikus cuma tengok labu jer... hehehhe

silversarina on 3/19/2008 5:03 PM said...

salam,

akak pandai guna je, bab-bab nak try klik-klik ni takut pulak, kalau stuck teruklah pulak akak nak kena bawak pergi kedai sorang-sorang... kalau nak buat apa-apa kena tunggu cik abang balik cuti..hihihi.

btw, akak akan jadikan blog ni sebagai panduan..thanks.

azlanlin on 3/20/2008 9:36 AM said...

To Silversarina:

Thanks for coming... sesama le kita berpandu arah...agar tak sesat di perjalanan... jika ada masa, rajin-rajin le ke sini..

aNgRiAni on 3/20/2008 9:54 AM said...

adeiiii daklan, riani tak berani laa...baru jer format laptop last month. jammed coz tak terupdate windows. huhuhuhu...seram dan takoootttt...tgk laaa nanti...huhuhuhu...anyway, thanks atas tutorial nie...

*Salam Maulidurrasul*

azlanlin on 3/20/2008 2:01 PM said...

To Angriani:

Takpe..takpe... kalu tak berani pun takpe...

>> Terupdate windows..kompom yg genuin..

>> Kalu nak bagi windows genuin pun DakLan ada softwarenya....heheheh

>> Boleh update sentiasa windows tu..nak?

Heheheheheh

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template