Mar 13, 2008

Jalan Angkasa....

Malam tadi, ramai di kalangan cikgu dan cikgi akan berhempas pulas utk study PTK. Aku pulak dok explore internet utk mencari mana-mana software yang belum aku cuba. Pencarian aku dah ditemui. Dapat juga software Google Earth Pro...siap dengan crack sekali! Biasanya, cuma gunakan Google Earth yang free je.


Paparan rumah pusaka di Pantai Remis

Selepas selesai PTK, aku ajarkan Amira dan Amirul guna software ni utk menjelajah benua mengikut jalan angkasa. Merata-rata diaorang merayau-rayau. Akhirnya, aku ajak diaorang balik kampung aku guna jalan angkasa...boleh le jugak! Hahahahah...

Rumah di kampung dah dikelilingi hutan batu di bahagian hadapan di jalan besar. Maklum le, pemilik tanahnya dah jual tanah diorang kat ca ya nun alif! Waduh... hanya tinggal senerai je lagi yang masih bertahan. Semuanya tinggal kekuatan waris-waris pusaka je yang mempertahankannya. Anak-anak Toksu Mat Ali, Chemah Lin, MakNdak Nah dan seterusnya. Harap2 takde le waris-waris ni melepaskan geran tanah kat ca ya nun aliff lagi! Apa yang nak tinggal kat anak-cucu kita? Kalu ada broker tanah nak merisik2 untuk dijualkan tanah tu..sebut jer, RM20 juta. Kompom diaorang dah tak tanya lagi. Kalu aku, kompom aku kata macam tu...nak beli? Hahahahhaha. Kalu kita memberi alasan, kita akan diasak dan dibodek untuk menjualkan tanah2 tu... boleh ke gitu?


12 Coretan Lain:

Lily.Lulu. on 3/13/2008 11:56 AM said...

dah lama x gi tengok tempat2 lain guna jalan angkasa ..

nnt nak nengok la
:D

saje survey2

Jie on 3/13/2008 12:17 PM said...

DakLan,

mmg Google Earth aktiviti menarik dgn anak², sebut saja tempat apa...masing² sibuk nak menjelajah sama ada melalui angkasa atau map.

Nak bercuti, 4-5 kali dia org tgok map..tapi sesatlah juga!!!!

Jie on 3/13/2008 12:19 PM said...

lupa pula nk cakap, orang dulu² kata

"kalau rindu tak dapat tengok orang dia, dapat tengok bumbung rumah pun jadilah...."

org2 tua kita dulu telah mendahului Google Earth!

echah_syed on 3/13/2008 6:11 PM said...

lorr baru smlm abg ajak combi cari umah baru kami kat bandar baru kedah..tapi yg syoknyerr combi dah lena sbb dah kul 3am..tym syok buat taik mata.. :p

dorang hapdet ker sbb umah kat tuaran ni asik pic yg sama dgn ade sebijik kete kat situ..kalo ikut firasat combi patutnyer kete tu dah reput sbb tak gerak2 dari 2 thn lepas..:p

azlanlin on 3/13/2008 10:32 PM said...

To Lily:

beshh tau..kalu guna yg free punya x besh ler... guna Google Earth Pro yang original (guna crack), baru besh sikit nak xplore.... nanti kita cari mana letaknya "rumah kita"..yek?

azlanlin on 3/13/2008 10:34 PM said...

To Jie:

nak bercuti..kalu negok map ni jenuh ler...lain le kalu diprintkan imejnya...labih baik beli map kat stesyen minyak...lagi besh..teringat thn lepas meronda di pantai timur, kena beli map kat petronas..hehehhe

betul la Jie...dapt negok bumbung umah pun jadi le...dolu2 nengok bumbung umah dr jalan raya @ semak belakang umah...skrg ni nengok bumbung umah ikut jalan angkasa... menarik tu!

azlanlin on 3/13/2008 10:37 PM said...

To Chombi:

berapa kilo dpt hasilkan mlm tadi (tayik mate)...hehhehe

itu kompom guna Google Earth yg pree kan? kalu guna Google Earth Pro...mcm update jugak...gambor ni kira dlm thn ni jugak ler... hehehhe

Aleeya on 3/14/2008 10:51 AM said...

nak tengok gak ler guna jalan angkasa neh hehehe

azlanlin on 3/14/2008 2:26 PM said...

To Aleeya:

Tengok...jangan tak tengok...dan boleh pandang belakang!

echah_syed on 3/14/2008 8:54 PM said...

kompem freeee.. :p

azlanlin on 3/14/2008 9:22 PM said...

To Chombi:

Nanti DakLan upload software tu utk kegunaan seramai... tapi kena pandai2 le masukkan cracknya

echah_syed on 3/15/2008 11:21 PM said...

toce toce daklan :)

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template