Feb 15, 2009

Kawanku....Wakenabeb!

Ada ka patut...

Time-time kita memerlukan, ada je yang tak kena. Umpama macam kita nak naik bas. Tunggu punya tunggu, bas tak datang-datang. Bila tak mau naik, kerap pulak rasanya bas lalu depan kita. Analogi begini le yang terjadi kat aku...

Ada ka patut...

Tengah hari tadi, time-time nak pakai printer utk print apa-apa yang patut, time tu la pulak tak boleh nak print. Bukannya ink habis atau kertas habis... semua icon printer dlm pc dah hilang. Kosong!!! Aku tak boleh prinnnntttt!!!!

Kawan aku bagi arahan pada window..

Sumber : Internet (Ini jenis vista) Aku punya XP. Heheh

"Operation could not be completed. The print spooler service is not running."

Aku try tanya kat pakcik google, server pulak lambat. Bengang aku jadinya. Aku try install semula software printer. Tak boleh nak install...arahan yang sama telah keluar. Ada ka patut... Perasan aku, inilah firsttime aku teraniaya dengan kawan sendiri... selama aku dok berkawan dengan komputer. Ada ka patut...

Aku biarkan dulu, layan kepala aku lagi baik daripada aku layan songel kawan aku yang sesekali ada songelnya. Itulah ragam kawan yang sentiasa ada songel memasing. Maleh aku nak layan. Bila aku dah relaks sikit, baru aku tengokkan apa-apa yang patut.

Lepas aku balik dari ngeteh ngan mem besor, aku tengok sekali lagi songel kawan aku nih. Aku tanya kat pakcik google. Aku jumpa lubuk orang yang hadapi masalah dan arahan window yang sama. Ada beberapa cadangan yang aku tengok. Aku try...senang jer. Alhamdulillah. Icon printer dah ada semula. Aku dah boleh print semula.. Kawan aku berfungsi semula...

Caranya mudah ajer:

Go to Start > Run and type
net start spooler

Kawan...ko jangan le buat songel time-time cenggini..Lemau jugak aku jadinya. Nasib baik mem besor aku tak banyak songel...hehehhe. Tq Mem besor...

++++++++++++++++++

p/s : Ada sesapa yang pernah kena? Kalu yang belum terkena, hati-hati..jangan kalut dok nak hantaq kat kedai jer...cuba atasi sendiri dulu..kalu idak kompom kena charge!!! Heheheh

Seingat aku, kawan aku ni buat songel selepas aku cuba install software "All Office Converter Pro" pagi tadi. Aku nak convert fail pdf kepada word tanpa mengubah bentuk asal tulisan dan gambarajah atau jadual yang ada. Software yang aku ada sebelum ni, semuanya mengubah kedudukan rajah atau jadual dlm fail pdf apabila diconvert ke word.

Bila keadaan ni berlaku dan aku perlu convert fail..dapat juga aku lamanweb untuk convert secara online. Selesai juga urusan aku....Tapi urusan lain pulak yang datang.. WAKENABEB!!!

6 Coretan Lain:

TokNabe on 2/15/2009 8:17 AM said...

itu..lu perkena diri lu sendiri beb :D

azlanlin on 2/15/2009 8:52 AM said...

Heheheh...dah ok sekarang, converter tu pun ok...

Sendili sakit, sendili ubat maaaaa...

GPI SKSV on 2/15/2009 1:42 PM said...

Lorr.. ingatkan Team wakenabeb dtg Tjg Malim..

Leh gak aku nak jumpa dgn adlin... sign otograf ke...

DUN A. RANI on 2/16/2009 9:56 AM said...

Ok le wakanabeb tu...tak kena tak tahu...sekurang2nya dpt selamatkan kawan2 dr terkena...pengalaman adalah guru yang sejati...!Apa brg amik otograp adlin...tuan rumah ni pun dh pemes kat tg malim nih...cepat amik otograp...sok2 x nyesal...

azlanlin on 2/16/2009 10:36 AM said...

To GPI SKSV:

Badan aku pun dah nak jadi macam adlin..meh le sain otograp..cepatttt Hehehe

azlanlin on 2/16/2009 10:39 AM said...

Dun A Rani:

Kalu dah terkena baru tau..ehhe. Bila kena memang syiok tk nak settlekan masalah.besttt!!!

Gelabah bewak jugak jadinya! Hahahah

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template