Nov 27, 2007

Bercuti VS Bercanda

Mulai Isnin (26/11/07) aku dah mula meninggalkan Kluang untuk menghala ke Perak. BALIK KAMPUNG!.

Aku singgah di Melaka, merendek aku sefamili. Memusing-musing aku membawa mem besar dan anak-anak. Kebetulannya, semasa aku sdg deal ngan pengayuh beca kat Bangunan Merah..tetiba hp aku berbunyi lagu 'aspalela'.

"Alamak kacooo je le....Potong stim betul le. Sapa la pulak yg call aku nih", gerutu aku dalam hati.

Aku membelek skrin HP Nokia N95 aku. Ada nama yang terpapar. Muzik lagu 'aspalela' masih berkumandang. Termanggu aku apabila memandang nama itu.

"t ckgu azi", nama keramat tu naik lagi.

Mem besar aku amik alih utk deal perihal beca. Aku menyorok-nyorok nak jawab telefon tu. Mem besar aku dah nyengeh-nyengeh nengokkan gelagat laki dia. Gelabah beruk aku jadinya. Maklum le, Budin dah kata aku 'kaki pompuan'. Macam la si Budin tu dah nengok betis aku yang tak berbulu mcm kaki pompuan.... hahahahah..

"Lan, aku risau ni", suara merdu dan gemersik serta hampir sengau memulakan bicara.

"Apa hal pulok ko ni Azi? Tetiba je ko jadi risau... Sapa yang buat onar kat ko?", tanya aku semula.

"Bukan apa, seharian aku cari Budin. Aku call pun dia tak angkat. Dia marah kat aku kut," mcm termengah2 je Azi bercerita kat aku.

"Aku sms pun dia tak balas....tolong la Lan.", sambungnya lagi.

"Dia merajuk kat hang kut", tanya aku.

"Budin tu berjiwa halus. Romantik orangnya. Mana boleh main sergah-sergah je mcm mana ko buat kat aku", terang aku kat Azi.

Walaupun aku belum pernah jumpa Budin, tetapi gerak hati aku mengatakan bahawa Budin ni badan je besor dan gagah perkasa...tetapi jauh di sudut hati kecilnya 'amat romantik'. Aku tau hal itu. Sebab tu la ramai pompuan di dunia maya menjadi kenalannya. Blognya seperti magnet utk pompuan. Sesapa yang membacanya akan tertarik. Tak gitu Budin? Kalu tak caya boleh tanyakan pada si Azi tu.

"Azi, ko kena pujuk si Budin tu. Buruk bebenor kalu dah tua-tua merajuk. Ada le hal yang dia berasa hati kat ko kut", sambung aku lagi.

"Cuba le kita bayangkan kalu rupa hansem Budin tu merajuk... Pergghhh...timbang kilo pun tak laku. Cepat-cepat le hang call dia semula. Ataupun mungkin bateri henpon dia kong kut!"

Azi mengiyakan saja. Mungkin dia mula memikirkan apa yang dia dah lakukan pada si Budin. Kami bergelak ketawa dalam henpon. Itu yang seronoknya bila berbual dengan si Azi tu. Ada je idea gila-gila yang dibuatnya. Mungkin sebab tu yang si Budin terasa cepat je masa berlalu bila berbual/chat ngan si Azi.

Moga-moga, korang bahagia...aku numpang bahagia jerrr..

Aku menenggekkan bontot atas beca. Meronda-ronda bandar Melaka ngan famili.

Selamat bercuti!




12 Coretan Lain:

UncleJ on 11/27/2007 11:11 AM said...

wah lan...ni sudah bagus..dah jadik counselor pulak utk bloggers..cayalah!!!

sy suka ayat ni.."Cuba le kita bayangkan kalu rupa hansem Budin tu merajuk... Pergghhh...timbang kilo pun tak laku..""...setuju 100%!!!

hahahaha...jgn marah budin..nnt kena jual!

Antulawa on 11/27/2007 12:53 PM said...

lorr....sah aku tak mau call ko dah daklan...habis ko paste whatever yg aku cakap sah diluluskan oleh SIRIM semua yang aku cakap sebijikpun dia tak edit...uuuwwaaaa!memang dasar perangai wartawan!Sampai tak edit langsung!Seb bek aku tak ayat goda dia..kalau tak sah dia paste kat sini!Sebenarnya masa aku call daklan tu.aku baru je lepas call dan sms budin.Dia tengah cue nak bayar bill celcom...aku sms macam ni.'budin kalau u tak larat berdiri u duduk je atas lantai nanti ada orang kasihan!' begitulah bunyi sms aku!lepas tu dia tak reply hingga berjam jam..haa aku mula risau mana tahu dia pingsan ke?Atau kene serang dgn geng yg demontrasi baru ni?mana tau..puas aku call tak juga asik voice msg!hampehhs ..lepas tu aku call combi kat Sabah kut dia boleh beri bantuan CPR ke dgn kadar segera..maklumlah si combi ni pun sayang sangat kat abang Budin!Alangkah hampa nya aku bila combi tak jawabpun...entah bateri kong juga kut!At last aku teringat nombor sapa ek yg ada dalam h/set aku...haa nombor daklan! so aku call le daklan..Asal tengok nama aku jer gelak je dia..memang kami saling ketawa mesra gitu dalam fon..tetapi sebelum tu aku cuba hubungi UncleJ..dalam YM..sebab nampak dia online,tetapi alangkah frustnya aku kerana anak dia je yg jawab.bagus UncleJ ni didik anak dia!sah anak dia kata gini:
'ayah tidak kasi no fon dia kat orang'...alamak anak UncleJ ni sah skema macam bapaknya juga!
heheheh..begitulah ceritanya dunia bloggers yang tahap B mengikut kajian Norz dalam blognya!
Daklan...aku lemah bila Daklan jawab gini..
hallo yangg...wakakakaka! memang sah aku fitnah Daklan!!!yeyey...balas dendam!!!

Mak Su on 11/27/2007 2:32 PM said...

bunyik macam meriah je budin tu? sapo...? hhhmmm hhhmmm hmmm (saya kenal budin dalam pi mai pi mai tang tu, saya minat budin itewww - ini org yg sama ker?)

echah_syed on 11/27/2007 2:39 PM said...

oits balik prk ker?? combi pun nk balik prk gak..hehh..ntah nnt bila jumpa kt maner2 pasar x kenal pun...

~ epi hols bro !!!

DUNIABUDIN on 11/27/2007 9:44 PM said...

Lan,
Budin yang hang cerita tu bukan aku kan..? Aku memang kenal sorang nama Azi...tapi tak tau dia cikgu ke bukan. Sebab dia ni selalu bertukar wajah...kekadang cantik, tapi selalunya lawa....

DUNIABUDIN on 11/27/2007 9:46 PM said...

pi mai pi mai tang tu pakai nama budin sempena nama saya maksu... saya dengan imuda sekampung tapi lain ketua...

NBB on 11/29/2007 1:50 PM said...

orang berbadan besor-besor ramai jugak yang saya jumpa, memang macam tu. harap badan je besor, tapi sensitif.

Mak Su on 11/29/2007 6:00 PM said...

aik? ada duniabudin kat sini... oh... saya ni dolu2 minat sangat kat budin kartunis tu, skrg pun masih minat, maner azlan ni?

arsaili on 11/30/2007 4:23 PM said...

salam..aunty lawa ni buat cam umah dia plak..kalah entry sdr azlan nih..ekekeke...

muadzlife on 12/03/2007 3:46 PM said...

nasib baik ler... pak beca tak ngamuk..
hehehee

CresceNet said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

TIRAI HIDUP on 12/13/2007 1:23 PM said...

lor rupanya arsaili anak menakanku masuk kutuk aunty dia hampehhss..jaga ko !!!!

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template