Nov 20, 2006

Mula cuti sekolah

Isnin : 20-11-2006

Pagi :

Jam 9 pagi, ke kedai insurans member, perbaharui insurans motor dan ke pejabat pos utk dptkan roadtax. Lega, x sangkut saman. maklum le masa raya dulu dah kena saman kete krn bawa laju 72 km/jam di kawasan 60km/jam. Kalu dia trace no ic, gerenti sangkut....

Kemudian ke AMBank Kluang, amik photostat geran kancil utk urusan claim. Beberapa dokumen penting dalam fail kete kancil yg sedia ada di umah dibawa sekali utk kegunaan di bengkel panel tsbt. Alhamdulillah. Selesai urusan dokumen.

Dalam tempoh urusan claim, dpt call brader simpang rggam berkaitan adik brader tu nak cari kerja...katanya, adiknya ada le sikit pengalaman keje di bengkel. Mcm mengantuk disorongkan bantal, maklum le dok tengak cari pekerja. Lantas disuruh adiknya ke bengkel utk berjumpa ngan ijan.

Tengah hari :
Jam 12.00, dpt massage ijan utk order sparepart di kluang. Bergegas ke kedai sparepart. Dapat gak berborak ngan tauke besar kedai sparepart tu. Dok bercerita dgn tauke tu dlm opisnya & sambil korek rahsia sejarah kehidupannya. Dpt le juga diberi petua bagaimana cina berjaya dlm berniaga. Kunci utama "rajin" dan beberapa hal lain.

barang2 yang dibeli terus dibawa ke simpang.Nak juga nengok2 air muka pekerja baru tu... jernih ke malap ka. Istilah tu memang gelaran utk pekerja bengkel (ijan yg ajarkan..hehe) Dalam perjalanan, kerani sekolah call. Katanya, x reti nak buat tulisan turun ke bawah utk program EXCEL dlm 1 cell. Minta dia call dlm setegah jam nanti. Bla sampai ke bengkel, terus buka laptop, nengok dulu program excell. Dah dpt caranya mengubah btk tulisan, trus call kerani sekolah..selesai le sudah, siap ajorkan melalui telefon secara hands-on. Selesai..

Petang :
Ajak salah sorang JKKK kg tu, (pelanggan bengkel) utk pi riki2 kabin/kontena kat smpang gak. Mahal gak rupa2 nya. Baru le tau. hampir rm3500 utk 20X10 keluasannya. cadang2 nak beli utk buat stor. Relaks dulu le jawabnya krn masih dok tunggu peluang drp member lain yg sdg bercuti kahwin. Katanya bleh dpt rm1000. Macam mana rupa kabin pun tak tau la...

malam :
Dok umah je, sambil ajarkan 3 beradik kongsi kerja basuh baju guna mesin basuh. Setiap orang ada keje masing2 utk siapkan urusan basuh baju yg sebeban kerana mamanya sibuk ngan kajian. Alhamdulillah, siap jugak akhirnya walaupun baju dan seluar si amir abis basah lencun. Si along jd ketua utk uruskan adik2nya.
Dapat gak nyambil editing kajian maktam. Jenuh gak dari bab 1 hingga bab 5. Dalam tempoh tu ada gak member call ajak "ngeteh". Waaadduuuhhh.... x dpt join le sbb belum siap edit.
Mlm ni pun kena tidur awal skit sbb esok pagi ada Kursus Pengurusan kewangan berkomputer di pej mara kluang mulai 21-23 Nov anjuran Mara Kluang. minggu depan (27-30 Nov) plak ada kursus pengurusan kredit di hotel selesa JB, anjuran Mara Johor. Cuti2 ni, best gak cari dan pungut ilmu.

Rasa2nya, cuti sekolah ni, kami 5 beranak dok kluang je kut......

3 Coretan Lain:

Pak Ngah on 11/21/2006 6:51 AM said...

1. Macam tauke kedai spare part tu, paktam "rajin" selain dari dahagi. Dah cukup syaratnya.

2. Berdikari untuk anak2 tu bagus. Alhamdulillah..bertambah le pengalaman mereka. Jangan sampai..
siayah tak membantu langsung...dan pada ketika yang sama mem besar pulak sibuk dengan pengajiannya. Kahkahkah...gurau je.

3. Semua orang tau..paktam ni.."mengeritih" macam gasing..tak tau duduk diam...sebijik macam arwah ayah.

Cikgu Azizul on 11/21/2006 5:13 PM said...

hehe..
paktam mana reti dok diam kat umah
dekat 3 tahun dok ngan dia, lekat kat rumah bila dah letih sangat.. tu pun dok fikir macam2 dalam kepala nak buat apa.. tak larat hambat woo kalu sesapa berhajat nak follow... hehe
salute kat paktam!!

azlanlin on 11/22/2006 10:51 PM said...

Yang nyata:
idak le sibuk sgt pun...sekadar manfaatkan waktu...sbg mana idola aku yg hebat di swk nun jauh di mata....

akim:
dah bertambah kental semangatnya dlm kendali diri dan masa semenjak dua menjak nak jd cikgu nih...teruskan... BIOR BADAN KECIK, JIWA MAU BESAR BRO... itu pepatah jawa johor...hehehe

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template