Jul 25, 2008

Rezeki.... Mem Besar!

Setelah berbincang dgn mem besar, kami ambil keputusan Kancil Black Metal mem besar tu, kami upgrade enjinnya. Enjin asalnya Daihatsu 660 (Jepun) perlu dilondehkan. Sepanjang 3 tahun digunakan, memanglah mem gunakan untuk ke sekolah dan kami sefamili round2 bandar di masa terluang...

Then, bincang pulak dengan pomen. Diaorang cadangkan enjin L200s Turbo je dah cukup. Aku gemarkan gearbox manual. Boleh le melaram. Jangan le terlebih tekan pedal minyaknya, berdecit2 enjinnya.. Jenuh la mem aku. Hahahah.

Tujuan upgrade ialah untuk mudah pergerakan jarak jauh aku sorang-sorang untuk tahun depan nanti. Itupun jika perlu aku berkenderaan. Jika tidak, naik bas le jawabnya... Apa-apa pun tengok situasi nanti.

Berbalik semula pada enjin...memang aku order enjin halfcut Mira L200S Turbo. minggu lepas. Payment aku sattlekan.. Rabak juga RM3000.00. Esoknya, pomen call aku bahawa enjin dah sampai. "Tokey, bila nak mai tengok enjin ni..apa dah jadi?", kata taucu aku sambil gelak-gelak. Boring betul aku.

Petang tadi aku ke kedai halfcut ambil tangki minyak untuk enjin tu. "Tokey, manyak untung la lu. Lu dapat itu enjin maaaa.." kata tokey halfcut tu. "Apa ke halnya pulak dah!" gerutu hati aku sambil nyengih-nyengih. Sebenarnya, aku sendiri pun belum tengok halfcut yang dah sampai di bengkel. Aku mesti checking...apa ke halnya dengan enjin L200s turbo yang aku order tu...

Rupa-rupanya, halfcut enjin L200s tak de kat bengkel aku...yang ada cuma enjin halfcut Mira L500S Turbo...fuiiyoooo.... rezeki beb! Enjin L500S di Jepun ni adalah hasil upgrade daripada L200S Turbo. Lawa gak kat dashboardnya...tak le memetak mcm kancil asalnya... Kalu dashboard Mira L200S mmg sebijik macam kancil.. Alhamdulillah!

5 Coretan Lain:

shafa on 7/25/2008 11:06 PM said...

Alhamdulillah rezeki nama nya tue..nasib baik..order engine mira dapat engine mira jgak kl dapat engine Mit Evo mahu kena tukar kete baru...

mama ranggie on 7/26/2008 8:29 AM said...

boleh x tolong upgrade kan sekali kancil mama tu?hehehe...tp bilnye,dak lan tanggung lah..hahahaha...just joke!

Tokyo BLUE on 7/26/2008 8:36 PM said...

wahh hebat

cendawanintim on 8/01/2008 4:22 PM said...

jangan merempit udah le yer..

Akal said...

Lepas ni try enjin kapal selam plak...tengok mcm mana ia meluncur di jalan.

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template