Apr 11, 2008

ye ke 7'C'....

Hari ini, selesai saja aku update Weblog SKSI Online (Laman web sekolah aku) aku check email-email aku... ermm, aku dapat satu email drp sahabat aku nun di utara, yang menarik utk dikongsi bersama. Meh kita belek, kupas dan bincangkan. Bukan mencari bertujuan menuding jari, tapi sekadar muhasabah diri..... Joooooommmmm..


========================================


7 'C' SEBAB SUAMI BENCI ISTERI (dari Dr Fadillah Kamsah )

Untuk semua isteri, bakal isteri dan jugak yg beristeri ...

C1. CABAR
Isteri nie kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah [cabar suami cari perempuan lain]! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI ... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata ...


C2. CABUL
Perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua ...

C3. CELUPAR

Celupar nie suku-sakat cabul juga. Isteri selalu cakap yg kotor, mungkin kadang2 terlepas cakap ...


C4. COMOT
Isteri bila nak keluar rumah aje baru nak comel tapi kat rumah comot. Suami pula di opis dok nampak y aje ... Ade isteri kata - mekap untuk suami, ... tapi kat rumah tak mekap pun ...

C5. CEMBURU

Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan ... sikit2 dok telefon suami kat opis. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2 ...


C6. CEREWET

Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat

C7. CINCAI

Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai ...

>>Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak ... anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi ...


>> 7C ni lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya ... Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita ni insan yg mudah lupa & lalai ... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 7C tu ...


==========================================================

Komen aku:

Jika kita sering merenungi diri semata-mata tanpa melihat sekeliling hidup dan kehidupan kita, kita akan mengatakan fakta-fakta di atas adalah bidaah semata-mata. Hanya para suami yg merasai dan melalui di depan matanya sahaja akan mengatakan bahawa memang aaadddaaaaaa.... haaaa, macam mana pulak tu?



APA KATA ANDA?


12 Coretan Lain:

CikguZue on 4/11/2008 5:56 PM said...

memangla...C yg tiga2 tu, kalau terlebih2 boleh jatuh nusyuz pulak.
Tapi cemburu dan cerewet kena ada skit2. kalau x cemburu langsung macam pelik la pulak, kalau x cerewet, nanti jadi cincaila pulak...
kes comot tu, saya pun setuju. yg penting kat mana2 kena jaga penampilan diri..
Apepun, nak jadi isteri solehah dan ibu mithali yang sempurna, merupakan satu jihad juga.Sama juga kalau nak jadi suami dan bapa mithali...masing2 mau ingat ler...:D

echah_syed on 4/11/2008 10:34 PM said...

SUAMI ADALAH PEMIMPIN..

suami yg pandai membimbing isteri insyaALLAH perkara diatas tak akan berlaku..tak gitu daklan ku??

bukan mudah menjadi suami..diakhirat nnt sume akan dihitung..

sendiri mau ingat laa beb!

NORLELA ZUBIR on 4/14/2008 8:35 AM said...

Assalamualaikum En. Azlan,

Oklah, saya setuju semua 7C... Sebenarnya 7C itu juga penyebab isteri benci suami, kan...

muadzlife on 4/14/2008 3:57 PM said...

apa2 aje...

Mak Su on 4/14/2008 4:31 PM said...

wow! kena perati2 ek

~mama ranggie a.k.a eira~ on 4/15/2008 9:21 AM said...

topik yg hangat gak nih...

so sendiri mau ingat lah!

azlanlin on 4/15/2008 5:43 PM said...

To CikguZue:

Betul la CikguZue..3c teratas tu boleh membunuh diri seumpamanya...erm..fikir2kan le sebelum sbegitu.

C yg ke5, perlu juga..baru ada rasa saling memerlukan...tp jgn berlebihan x gitu?

azlanlin on 4/15/2008 5:44 PM said...

To Echah syed:

Memang benar kata Combi, bahawa suami adalah pemimpin... tetapi yang memimpin perlukan sokongan, jika tidak mana boleh memimpin... x gitu?

azlanlin on 4/15/2008 5:46 PM said...

To NorlelaZubir:

betul juga yek...7C itu adalah sistem keterbalikan.... umpama cermin diri dalam setiap pasangan... tapi kalu itu udah tabiat..jenuh nak kikis tu... memahami dan saling sokong-menyokong amat perlu...kan?

azlanlin on 4/15/2008 5:47 PM said...

To MamaRanggie, Maksu & Muadzlife:

Ye ke? ini topik hangat atau tak berani nak menyatakan sesuatu apa yg bermain di minda masing2... saja nak nyakat... ngeh..ngeh..ngeh...

Cikgu Hakim on 4/19/2008 10:51 PM said...

bukan semua org sempurna. mana yang kurang dibantu, ditegur, moga jd lebih baik.. insyaallah

azlanlin on 4/19/2008 11:32 PM said...

To Cikgu Hakim:

>> Menarik sungguh apa yang dikata..tapi mudahkah utk dikota?

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template