Oct 14, 2007

Join Raya...

Raya kedua
Jam 9.00 pagi

Kami 3 keluarga bergabung raya! Aku sefamili, Kak Yah + Abg Mansor dan Farah+ Ramli...

Mulanya, kami bergerak ke umah Tok Cik. Anak menantu dan cucu dah ramai di rumah TokCik. Nampak gayanya TokCik dah memang sah tak nampak!. Ingatannya kuat dengan cam nama dan suara. Kenangan lampau juga masih tersemat diingatannya cuma penglihatannya dah tak ada!
Paktam dan Maktam melayan TokCik yang masih kuat ingatannya.

Dah nak bergerak ke umah orang PakNgah Kaq

Kemudian kami bergerak ke Umah PakNgah Bakag (abang kepada AbgMansor). Nampak gayanya, udah lama aku tak jengah ke umahnya. Aku berminat dengan projek barunya berkaitan bela ikan keli dalam kolam! Banyak perkara juga aku merisik khabar berkaitan projek tu. Walaupun kecil projeknya...masih lepas cover modal... dalam tempoh 3 bulan je, modal dah balik dan boleh cover untuk pusingan modal akan datang...waaaa...

PakNgah Kaq menangkap keli besor utk dimasak gulai keli.
Air tangan KakYah sememangnya dinantikan..

Merancang plan petang untuk lawatan projek

Sempat juga aku buat appoinment dgn PakNgah Kag untuk meninjau projek keli terbesar di Manjung. Lokasinya di belakang kilang Kelapa Sawit di Jalan Air Tawar, berhampiran dgn Ladang Sagomana! Jam 5 petang kami akan ke sana..bestttt....!

Selepas tu kami lajak pulak ke umah PakNdak Non (abng AbgMansor) di Batu 17. Sambil beraya aku nak merisik sebab sebenar knapa dia xnak bawa kami berkelah di Batu Akuan...hehehhe. Akhir hasil korekan secara perlahan, dapat juga aku hal sebenarnya. Alasan Tapak Harimau di Batu Akuan sememangnya wujud tetapi itu dan berbulan lamanya!

Sebenarnya, dia agak berat nak bawa botnya ke Teluk Akuan kerana 2 sebab:
1. Botnya besar:
- pernah pecah lantai bot kerana "parking" terlalu rapat dengan pantai.

2. Masih beraya:
- suasana raya masih terasa. sebab tu dia agak keberatan untuk ke sana.

Kan senang jika dia ceritakan perihal sebenar. Walhal aku orang yang mudah berbincang. Jangan le diberikan alasan yang kurang logik pada fikiran aku. Aku akan korek hingga aku dapat punca sebenar kenapa dia tak nak bawa kami semua untuk berelah. Alhamdulillah...boleh le aku ngan Abg Mansor susunkan semula aktiviti berkelah tu. Abg Mansor dah bagi beberapa nama lain untuk aku riki dan berbincang!

Akhirnya kami ke rumah pusaka untuk berkumpul. Teh dan Makteh dan telefon aku berkali2 utnuk mengetahui lokasi kami. Akhirnya, dia tiba dulu di rumah itu sambil mengemas apa-apa yang patut. TQ Aji Man & MakAjah Nurul!
 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template