Sep 23, 2017

Terapi @ UrutanGuasa : Tradisional Cina ribuan tahun dahulu

Semalam, 23.09.2017 (Sabtu), Aku sekeluarga meneruskan aktiviti keluarga di pasar karat Parit Raja. Aktiviti rutin yang sememangnya membahagiakan. Aku dan anak-anak gemar melihat barang-barang terpakai seperti kasut kulit, kasut sukan, topi, baju, beg tangan kulit, buku, barang mainan kanak-kanak dan sebagainya. Barangan ini berkualiti walaupun ianya terpakai. Malam ini menjadi rezeki aku. Aku menemui sebuah buku terpakai berharga RM5.00. Buku itu bertajuk Kaedah Terapi URUT GUASA - Tradisional Cina. Aku bersyukur kepada Allah SWT yang memberikan keizinanNya untuk aku pelajari berkaitan urutan dan saraf untuk penjagaan kesihatan fizikal yang lebih baik. Maklumlah, umur semakin meningkat dan badan mulai berasa lenguh, lemah dan sengal-sengal.
Sesuai dengan masa berhujung minggu, aku menelaah buku ini dalam tempoh satu malam sahaja. Malam ini juga aku mencari maklumat di internet berkaitan terapi GUASA ini. Pelbagai info dan belum pernah aku ketahui.

Asasnya Terapi Guasa ini adalah urutan trasional Orang Cina ribuan tahun dahulu, Kini, urutan guasa ini telah diamalkan oleh kaum Cina dan semakin popular dalam kalangan orang Melayu.

2 Coretan Lain:

Lulus setiawan on 3/05/2019 7:44 PM said...

Dimana bisa dapat buku ini..

Shahar on 8/09/2020 11:38 PM said...

Salam Tuan , boleh saya beli buku ni dari Tuan?

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template