Aug 28, 2015

The Matrix

The Matrix adalah keberadaan pada zon sesuatu kepercayaan. Hal inilah dinamakan sangkaan. Sangkaan bertitik-tolak daripada alam fikiran. Namun, sangkaan ini dapat dilupuskan atau dikekalkan apabila individu itu melalui sendiri secara berpengalaman bagi membina keyakinan. Keyakinan ini mengukuhkan lagi kepercayaan tersebut.Namun, ISLAM menjelaskan tentang kepercayaan kepada Tuhan memberi impak yang mendalam apabila benar-benar mengalami proses kerohanian untuk mengukuhkan keyakinan hidup berTuhan dengan kalimah Laillahailallah, Muhammadarasulullah. Namun demikian, akibat tiada kebenaran perkembangan ilmu ini di sesebuah negara, hal-hal kerohanian tidak tersebarluas dalam konsep ilmu yang boleh dipelajari secara terbuka. Ini berpunca daripada keterbatasan ilmu oleh pihak berkuasa sesebuah negara. 


Bersyukurlah kepada individu-individu yang mendalami ilmu kerohanian yang dipimpin oleh pembimbing yang berpengalaman. Malahan, pegalaman-pengalaman tersebut wajar dibimbing kerna boleh tersesat kefahaman hingga gila isim. Itulah rezeki masing-masing. Ini kerana, pengalaman kerohanian adalah perihal luar batas kotak akal manusia biasa. Sekiranya, hal pengalaman tersebut dikhabarkan kepada orang ramai, pasti ianya menimbulkan persoalan lain dan tandatanya. Misalnya, perihal isra' mikraj Nabi Muhammad SAW akan terjawab apabila individu melaluinya. Di barat lebih kepada situasi yang cuba dibuktikan seperti alien, tanda-tanda akhir zaman dsb. Fail..!
Maka, huraian berkaitan The Matrix ini adalah sebagai satu perkembangan ilmu spiritual oleh ahli-ahli pemikir sehingga mampu difilemkan. Walaubagaimanapun, ilmu kerohanian ISLAM tidak kurang hebat juga namun tidak dapat disebarluaskan untuk masakini. The Matrix boleh pula diterima umum oleh pihak berkuasa. Hairan aku...!!

Kandungan :

0 Coretan Lain:

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template