May 19, 2013

BN vs PR : Pasca Pertandingan Rebut Untung (PRU) ke-13

Pasukan Bebalang Nasihat (BN) dan Pasukan Pakanira Rakat (PR) telah bersedia untuk permainan badminton iaitu Pertandingan Rebut Untung (PRU) kali ke 13. Pasukan Bebalang Nasihat (BN) diketuai oleh Wak Nojit. Manakala pasukan Pakanira Rakat (PR) diketuai oleh Pak Nu'et. 

Pertandingan Rebut Untung kali Ke 13

Kedua-dua pasukan telah melakukan latihan intensif semenjak beberapa bulan lalu. Latihan fizikal, stamina, dan emosi telah diperkemaskan. Tak kurang juga, sudut psikologi peserta telah diasak sepadat-padatnya. Latihan demi latihan yang dilakukan akan dipertontonkan di laman sosial.

Pasukan Bebalang Nasihat (BN) mensasarkan penonton dalam kalangan penonton tua. Penonton tua agak matang dan lebih mementingkan kemenangan yang sejahtera. Manakala Pasukan Pakanira Rakat (PR) mensasarkan penonton yang muda dan akal pendek. Penonton muda lebih mementingkan teknik dan skill permainan yang cantik. Penonton ini juga tidak berapa faham tentang undang-undang permainan badminton dalam Pertandingan Rebut Untung kali ke13 ini.

Pada 05.05.2013, adalah tarikh yang dinanti-nantikan. Semua penonton bergerak ke gelanggang. Gelanggang dipenuhi oleh penonton daripada pelbagai peringkat umur dan masyarakat.  Penonton yang hadir hanya untuk mengesahkan pasukan yang disukai dan disokongnya. Setelah membuat catatan pasukan yang disokong, mereka pulang kembali ke rumah masing-masing. 

Semua penonton menanti keputusan pelawanan akhir itu dengan penuh debaran. Pertandingan badminton itu diadili oleh hakim yang mengurus pertandingan tersebut. Pertandingan badminton itu tamat pada jam 5.00 petang. Kiraan mata pertandingan badminton memakan masa yang panjang. Penonton masih setia menantikan keputusan pertandingan di kaca televisyen dan di alam maya.Yang pastinya penonton menanti keputusan final pasukan Wak Nojit dan Pak Nu'et.

Hingga larut malam, keputusan keseluruhan pertandingan masih belum diumumkan. Ada mata penonton yang tetap segar dan masih bulat. Ada juga mata penonton yang sudah layu dan berair menantikan keputusan itu. Ada juga penonton yang tak ambil kisah keputusannya. Yang pastinya, keesokan harinya akan ada keputusan yang terpampang di media massa. 

Keputusan akhir telah diwartakan oleh pihak pengadil. Pelbagai reaksi emosi terhadap para pemain bagi kedua-dua pasukan. Ada pemain yang gembira dan ada yang sedih. Itu adat permainan. Yang penting, keputusan pertandingan telah diwartakan. Pasukan Wak Nojit telah diisytiharkan menang. Pasukan Pak Nu'et telah kalah. Keputusannya ialah 21-19, 16-21, 21-19. 

Itu hakikat adat permainan. Ada yang menang dan ada yang kalah. Begitu juga dengan penonton. Ada yang suka dan ada yang sedih. Yang pasti, penonton dan pemain yang kalah akan tidak berpuas hati terhadap keputusan itu.

Justeru Pasukan Pak Nu'et tak berpuashati. Mereka protes. Pak Nu'et jelajah seluruh negara buat kenyataan bahawa pasukannya menang. Pak Nu'et mengeluarkan fakta bahawa dia menang kerana peroleh 59 mata (19 + 21 + 19). Manakala pasukan Wak Nojit hanya peroleh 58 mata sahaja (21 + 16 + 21). Penonton muda yang cetek akal dan kurang mahir dengan adat pertandingan badminton turut melalak tak berpuas hati. Ikut jelajah seluruh negara untuk berprotes.

Agak-agaknya, apakah lagi alasan yang bakal dibuat oleh pasukan Pak Nu'et untuk memprotes. Jika semua penonton tahu undang-undang dan syarat permainan, boleh percaya ker..?0 Coretan Lain:

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template