Apr 15, 2012

JURNAL HAJI : Catatan pengalaman penulis di maya

Setiap pagi hujung minggu, aku dan mem Besor ada aktiviti rutin yang belum ditinggalkan. Barangkali, selama empat bulan mulai Februari hingga Mei 2012 - aktiviti pagi Ahad adalah menuju ke Masjid Jamek Batu Pahat. Mendengar kuliah daripada Ust Ridzwan berkenaan Kursus Haji Siri 2012.


Labbaikallahumma labbaik,
Labbaikala sharikala kalabbaik,
Innalhamda wanni'mata laka walmulk,
La sharikalak

Hambamu datang menyambut panggilan-Mu,
Ya Allah hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu
Sesungguhnya segala puji-pujian dan nikmat
dan kerajaan adalah kepunyaan-Mu yang tiada sekutu bagi-Mu

Anak-anak ditinggalkan di rumah. Alhamdulillah, barangkali anak-anak juga memahami akan situasi itu. Tidak merungut atau merengus. Bagi aku yang kurang arif berkaitan Kursus Haji ini, perlulah membuat bacaan tambahan melalui buku dan sumber di internet. Terdapat beberapa rujukan di internet yang memberi pemahaman akan perjalanan proses haji ini.

Aku bersyukur kerana menemui dua buah blog di Malaysia yang memaparkan proses dan pengalaman mengerjakan haji pada tahun 2011 yang lalu. Catatan pengalaman mereka cukup menarik. Dengan kesantunan bahasa, penyampaian maklumat cukup berkesan. Ianya memudahkan pemahaman pembaca. Malahan meninggalkan kesan yang mendalam kepada pembaca. Alahamdulillah.

Kebiasaannya, agak jarang kita temui blog-blog yang menceritakan catatan pengalaman mengerjakan haji. Barangkali ada sebab-sebab tertentu catatan pengalaman tersebut tidak digarapkan secara maya. Atau juga aku masih belum temui blog-blog penulis lain di alam maya ini. Wallahualam.

Justeru, semoga penulis dua buah blog ini senantiasa Allah SWT merahmati dan memberkati hidup kalian kerana penulisan kalian sungguh memberi kesan pada aku. Alhamdulillah. Teknik penulisannya berjaya membawa jiwa pembaca seolah-olah berada di tempat yang diceritakan oleh mereka.

Di bawah ini, aku paparkan header blog tersebut. Para pembaca boleh klik pada link yang diberikan untuk terus ke blog tersebut. Selamat membaca.


Klik di sini : Rukun ke 5

Kedua-dua buah blog ini masih lagi dalam proses memuatnaikkan catatan pengalaman mereka di Tanah Suci Mekah mengikut kelapangan masa mereka. InsyaAllah, suatu hari nanti catatan mereka lengkap untuk tempoh selama mereka berada di sana. Hanya Allah SWT sahaja yang akan membalas jasa mereka ini...

1 Coretan Lain:

sonata anak kancil on 4/15/2012 11:25 PM said...

Tahniah - semoga tuan bakal menjadi tetamuNya.

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template