Mar 10, 2011

JODOH : Antara berkenan, bertunang dan berkahwin

10 Mac 2011 - Khamis :

Hampir seminggu, blog ini tidak ber"update". Kontang. Bukan tiada idea atau idea beku. Tidak. Tidak sama sekali. Banyak idea, banyak sumber tetapi tidak menarik. Itu semuanya alasan. Sebenarnya ditimpa penyakit kemalasan.

Berkaitan dengan entri lepas iaitu BERSEDIA : Apa jua kemungkinan. Entri ini berkisar tentang kekuatan minda kita menerima sesuatu perubahan dalam skala yang berbeza di sepanjang kehidupan kita. Setiap perubahan perlulah diterima dengan redha dan senang hati. Konsep penerimaan perubahan itu membuatkan kita mampu untuk terus berganjak ke hadapan. Selagi watak dan perwatakan kita kaku dan tidak mahu menerima sebarang perubahan, jiwa kita akan sakit. Itu proses biasa sebabnya setiap orang memiliki watak dan perwatakan yang tersendiri.

Pastinya ramai yang telah melalui proses perubahan demi perubahan sama ada dalam bentuk fizikal, minda mahupun jiwa. Penerimaan perubahan inilah membuatlan kita semakin matang dalam berfikir dan tindakan. Malah menjadikan kita orang yang berfikiran positif. Berkaitan tajuk entri kali ini sangat unik. Ada yang melaluinya dan ada yang tidak.

Acapkali kita dengari bahawa rezeki, ajal maut, jodoh telah ditentukan olehNya sewaktu perjanjian roh kita di alam roh. Semuanya telah tertulis di Luh Mahfuz. Pergerakan kita untuk berusaha, berdoa dan bertawakkal sangat penting dalam melaksanakan tindakan ke arah yang kita ingini selagi ianya memandatangkan faedah bersama. Pernah juga kita dengar @ menempuhnya berkaitan dengan berkenan pada orang lain, bertunang dengan orang lain dan berkahwin dengan orang lain. Itu semua proses biasa, hanya Dia lebih ketahui akan segala hikmahnya.

Makanya, situasi ini jugalah akan berlaku dalam hal-hal lain. Misalnya pembelian kereta. Kita berkenankan sesebuah kereta (kereta A). Ada saja halangan yang menjadikan kita tidak memiliki kereta yang kita berkenan. Makanya kita memilih kereta B. Sudah bayar deposit untuk pembelian kereta itu. Juga tidak menjadi milik kita sekiranya loan tidak lulus atau beberapa sebab lainnya. Akhirnya kita memilih kereta C pula. Mudah pula untuk memiliki kereta itu tanpa banyak halangan. Itulah yang dinamakan JODOH dan REZEKI. Tidak kita ketahui akan ketentuanNya. Kita hanya mampu berusaha selagi terdaya hingga ke titisan darah yang terakhir.

Begitu juga dengan apa yang aku lalui sepanjang tempoh seminggu ini. Proses pencarian tempat bertugas selepas tamat pengajian ini. Berkenan di Ipoh, bertunang dengan Melaka dan akhirnya berkahwin dengan Johor. Itulah dinamakan jodoh dan rezeki kita yang telah ditentukanNya. Ada hikmah tersembunyi yang tidak kita ketahui. Hanya DIA lebih ketahui segalanya. JOHOR : I'm back!

4 Coretan Lain:

fazrine on 3/10/2011 1:28 PM said...

ekekekeke sib baek lepas bro kalu tak.....jumpe lagi kat stadium sukan hehehehe...anyway congrats n dont forget..c u when i saw u :-)

TokNabe on 3/10/2011 11:19 PM said...

kehkehkeh....boleh tidur sebantal la bro.

azlanlin on 3/10/2011 11:58 PM said...

Fazrine :
~ tkasih...kabare wakk? (nak kena ngafal skrip tu semula)

TokNabe :
~ hehhehhe..tidor sebantal, mimpi lain2 broooo.. :D

Afzainizam on 4/09/2011 12:37 PM said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
kereta gear auto dan gear manual
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasih mu disambar buayaSalam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template