Jun 8, 2013

KAEDAH RAWATAN BATU KARANG : Tradisional atau Moden?

PARIT RAJA : Beberapa minggu lalu, aku ketemu seorang kenalan yang datang dari Balik Pulau atas urusan rasminya di UTHM. Beliau datang bersama rakannya. Kami berbual panjang. Akhirnya rakan beliau bertanya soalan berkaitan rawatan tradisional batu karang di Melaka seperti yang dilihat dalam TV3 dulu. Terlupa pula dia nak mencatat no telefon yang tertera di kaca tv. Maklumlah, time tu tak sakit katanya. 

Sewaktu kenalan itu tiba di Parit Raja, sakit mula terasa apabila membuang air kecil. Pain Killer menjadi bekalannya. Jenuh juga ya apabila terjadi sebegitu.

Rakan kepada SAHABAT ini yang bertanyakan
berkaitan rawatan batu karang di Melaka.
Hari ini, hati tergerak untuk aku tanyakan Pokcik Google berkaitan rawatan batu karang di Melaka. Dapat juga aku temui beberapa maklumat perihal tersebut. Aku akui, sewajarnya kita berada dalam keraguan tentang kaedah rawatan secara tradisional. Perasaan was-was memang wujud. Yer ker, boleh dirawat secara tradisional.? Juga beberapa persoalan lain akan timbul di fikiran. Al-maklum sajalah, minda semakin terbuka, rawatan moden semakin maju, doktor-doktor pakar semakin hebat dan tinggi ilmu pengetahuan dan kemahiran mereka.

Namun demikian, tidak harus kita lupakan bahawa Ilmu Allah ini terlalu luas. Kekadang, tidak terjangkau dek fikiran kita. Allah SWT menganugerahkan sesuatu ilmu kepada hambaNya yang terpilih. Makanya, kaedah rawatan tradisional juga adalah satu alternatif demi menjaga kesihatan. Bagi sesiapa yang tidak pernah lalui dan rasai tentang kaedah rawatan tradisional, pastinya pelbagai persoalan yang timbul di minda. Itu adalah normal bagi setiap orang yang lebih pentingkan kepastian daripada keyakinan. Keyakinan akan timbul apabila kepastian itu mulai muncul. 

Mari kita lihat pandangan seorang penulis blog berkaitan rawatan batu karang secara tradisional. Pada awalnya, beliau memang meraguinya tetapi apabila melalui proses rawatan secara tradisional di hadapan matanya...hanya beliau sahaja yang ketahuinya...

Perasaan 1 :
"Dalam keadaan risau, Adik ipar saya mencadangkan pergi rawatan alternatif buang batu karang yang telah dibuat oleh kawannya. Orang tu kata, gosok-gosok jer keluar batu. Susah nak percaya ni lagi-lagi org science stream cam saya. tapi tak salah kalau cuba kan. Rupanya adik ipar ngan adik pompuan saya pun, pernah kena tapi ignore the sypmtoms kononya cam boleh hilang sendirilah. Pujuk punya pujuk, diorang agree nak join sekali, alang-alang pergi kan. Semalam kitorang pergi berpandukan GPS yang dipinjam dari seorang kawan."

Perasaan 2 :

"lepas 5 minit mak, adik ngan adik ipar keluar dari rumah orang tu...Adik ipar saya kata, dah kurang sikit. Treatment dia senang jer. Gosok ngan minyak angin, tekup ngan bekas putih and then batu keluar melalui kulit...cam magic show tu. Saya masih was-was lagi sebab ikut cakap dr Ayub, kena buat pengesahan dulu baru boleh percayakan. Baru 1 jam lepas mak call dia dah pergi balik ke Klinik Arul dan Dr dah confirmkan kedua-dua buah pinggang dah bebas dari batu karang....what a relief. Saya just nak ambik sample batu yang keluar tu nak buat chemical test supaya boleh aware sikit jenis batu dan makanan yang tak boleh diambil."
Sumber : Di sini dan Di sini

Pengalaman langsung pesakit yang melakukan rawatan : Klik DI SINI


"Tuan haji Jamil bertanya masalahku,..lantas aku beritahu hempeduku berbatu...dia lantas meminta kebenaranku untuk memegang perutku di sebelah kanan,..disapunya sedikit lotion,,rasa sejuk dan pedih sedikit,...tiba-tiba dia memberiku 2 butir batu...haa..inilah rupa batunya..."

Foto sampingan :

Lokasi di Kampung Gangsa, Durian Tunggal, Melaka
Raung menunggu di hadapan pusat rawatan tersebut.
Sumber : Kimar

 Kaunter Pusat rawatan
Sumber : CTAjar
Contoh batu karang yang dikeluarkan
Sumber : Kimar
Alamat Pusat Rawatan :


BOMOH HAJI JAMIL KG GANGSA, DURIAN TUNGGAL, MELAKA
Penawar Batu Karang Hempedu dan lain-lain penyakit.
Bt 71/2, Kg Gangsa , 76100, Durian Tunggal Melaka
No Tel:  013 9990935 ,  013 6426663 ,  012 2658199 
Buka (Selasa/Rabu/Satu/Ahad)
Tutup (Isnin/Khamis/Jumaat)
Waktu Operasi (6.00am - 2.00pm)


Namun begitu, di sini aku pamerkan pandangan dan pendapat doktor berkaitan kaedah rawatan doktor. Beberapa prosedur dan kaedah yang perlu dilakukan. Klik DI SINI.

 Moralnya :


Segala penyakit yang kita hadapi adalah ujian daripadaNya. Menguji tentang kesabaran dan keredhaan kita atas ujian yang diberikan olehNya. Berusaha dan ikhtiar adalah pilihan yang kita ada. Ilmu Allah ini terlalu luas yang dianugerahkan kepada hambaNya. Jika kita telah melalui proses rawatan moden yang tidak dapat merungkai 'sakit' yang kita hadapi, tidak salah juga kita berikhtiar dan beralih kepada rawatan tradisional. Adakah dengan berusaha dan berikhtiar menerusi rawatan tradisional, kita akan dipanggil kolot dalam pemikiran dan cara hidup....?
Wallahualam....

Continue Reading...
 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template