Mar 12, 2012

LIDAH IKAN : Ke mana perginya..?

Rasulullah SAW bersabda : “Sejahat-jahat manusia pada Hari Kiamat nanti ialah orang yang bermuka dua.Barangsiapa bermuka dua di dunia maka di hari kiamat kelak akan mempunyai dua lidah dari lidah api neraka jahanam.”

Sabda Rasulullah SAW lagi :”Tidak masuk syurga orang yang suka membesar-besarkan cerita.” Apabila di tanya apa hikmahnya.Baginda SAW menjawab ;”Sesungguhnya Allah SWT telah mencipkan semua makhluk itu mempunyai lidah,sama ada yang boleh berkata-kata ataupun tidak boleh berkata-kata.”

Salah seorang sahabat pun bertanya,”kenapa ikan tidak mempunyai lidah?”

Sabda Rasulullah SAW :”

Setelah Allah selesai menciptakan Adam a.s maka diperintahkan sekelian Malaikat agar tunduk sujud kepadanya.Semua Malaikat patuh kecuali Iblis laknat. Oleh kerana iblis enggan sujud, maka Allah melaknatnya serta mengusirnya dari syurga dan di hapuskan rupanya yang elok itu lalu di hantar ke bumi. Apabila diturunkan ke bumi, iblis terus menuju ke laut dan pertama yang di jumpainya ialah ikan. Iblis pun menceritakan keburukan dan kekurangan Adam a.s kepada ikan katanya ” Sesungguhnya Adam itu amat suka memburu dan membunuh binatang-binatang yang ada di lautan dan di daratan.”

Apabila ikan mendengar kata-kata iblis itu ia pun segera menghebahkannya kepada binatang laut yang lain berita tentang Adam a.s. Oleh kerana Allah tidak menyenangi perbuatan ikan inilah lalu dihilangkan lidah ikan agar tidak lagi dapat menyampaikan berita yang tidak sebenarnya.”

Sumber : Alissa-lisa
****************************
Cuba kita renung-renungkan dengan persekitaran kita masa kini. Akibat demorasi yang diamalkan hingga terlalu mudah untuk orang sekeliling kita termasuk diri kita untuk berkata-kata. Kadang-kala, apa yang diperkatakan, belum tentu akan benarnya. Bagi yang bijak berkata-kata menyusun kata, macam-macam cerita yang mampu disampaikan. Sesetengahnya cerita yang belum pasti benar, disampaikan seolah-olah ada kebenarannya.

Pastinya dalam kalangan pembaca yang pernah mengalami situasi bahawa anda difitnah, dikambing-hitamkan. Perlbagai cerita yang dipanjang-panjangkan tentang diri anda. Sedangkan anda tidak ketahui akan cerita tentang diri anda yang sedang berlegar di sekeliling anda. Pastinya, anda lebih ketahui akan perihal yang sebenarnya.

Itulah dinamakan kehidupan yang penuh warna-warni. SABAR akan hal itu, pasti ada HIKMAH di sebaliknya. Sesungguhnya, Allah SWT 'menghantar' seseorang yang berada di sekeliling anda untuk mewar-warkan akan hal cerita yang sememangnya tidak benar, itu adalah ujianNya untuk kita. Hadapilah hidup ini dengan penuh keSABARan. Pastinya kebenaran akan muncul akhirnya. InsyaAllah. Semoga semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati dan diberkati hidup kalian. AMIN......

0 Coretan Lain:

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template