Dec 10, 2011

OKU : PBT Diarah Lantik OKU Dalam Jawatankuasa PerancanganKUALA LUMPUR: Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negara ini diarah melantik sekurang-kurangnya seorang Orang Kurang Upaya (OKU) sebagai anggota jawatankuasa perancangan dan pembangunan dalam PBT masing-masing.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata dengan adanya OKU dalam jawatankuasa itu, setiap PBT dapat meningkatkan aksesibiliti OKU kepada bangunan dan kemudahan awam seterusnya menggalakkan persekitaran mesra OKU.

"Pada hari ini memang dah ada dah kod amalan kalau bangunan itu tidak mempunyai kemudahan untuk OKU tak boleh bagi kebenaran...tapi perkara ini masih berlaku juga.

"Jadi bagi membantu untuk memastikan hak OKU itu terjamin, kita minta pada kabinet dan kabinet bersetuju supaya OKU dilantik dalam jawatankuasa PBT," katanya.

Shahrizat berkata demikian sebagai salah seorang ahli panel dalam 'Forum Khas Karisma OKU: Melonjak Potensi' yang disiarkan secara langsung selama sejam melalui BernamaTV dari Wisma Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) di sini, Ahad.

"Kementerian akan menjalankan pemeriksaan bagi memastikan setiap PBT mematuhi arahan yang dikeluarkan itu," katanya.

Katanya inisiatif itu merupakan usaha kerajaan membela kesejahteraan dan memperjuangkan hak OKU agar mereka dapat melibatkan diri dalam arus pembangunan negara sekaligus meningkatkan kualiti hidup OKU.

Shahrizat berkata seramai 331,606 OKU berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sehingga November tahun ini.

Sementara itu, Penasihat Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Dr Zaliha Omar berkata selain keanggotaan OKU, setiap PBT juga perlu menubuhkan audit akses supaya kemudahan OKU tidak terlepas pandang.

"Kementerian sedia membantu PBT tentang bagaimana cara menjalankan audit akses itu dan kita telah pun membantu 83 PBT menjalankan audit akses itu melalui seminar pada bulan lepas," katanya.

Malah, kata Zaliha terdapat beberapa PBT telah mula melantik OKU dalam jawatankuasa mereka sebelum arahan itu dikeluarkan, antaranya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang sehingga kini telah bekerjasama dengan lebih 400 OKU.

Katanya persekitaran mesra OKU yang berdasarkan konsep reka bentuk sejagat, bukan sahaja dapat dimanfaatkan oleh OKU bahkan semua lapisan masyarakat seperti warga emas, wanita hamil dan kanak-kanak.

Ketika sesi dialog pada forum itu, Presiden Persatuan Orang Pekak Malaysia Mohamad Sazali Sha'ari berharap pihak PBT memandang serius perkara itu dan memastikan kemudahan itu benar-benar digunakan dengan mudah.

"Saya juga agak sedih apabila ada segelintir masyarakat yang mengambil kesempatan atas kemudahan yang diberikan kepada OKU, seperti tempat letak kereta," katanya, yang diterjemah oleh Presiden Juru Bahasa Isyarat, Wan Zuraidah Abu.

Antara panel lain ialah Presiden Persatuan OKU Malaysia Datuk Mah Hassan Omar dan Ahli Majlis Kebajikan OKU Anthony Arokia. - BERNAMA

Sumber : MStar - Ahad, 4 Disember 2011

0 Coretan Lain:

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template