Nov 20, 2010

AIR : Jiwa masuk air..

08.10.2010 - Isnin :

Salam sejahtera buat semua pembaca.

Hari ini aku ingin mengupas peranan air dalam tubuh badan kita. Sebagaimana kita ketahui bahawa hampir 70% daripada tubuh manusia terdiri daripada air.

Perhatikan contoh peratusan berikut:
> Tulang terdiri daripada 22% air.
> Darah terdiri daripada 83% air.
> Otak terdiri daripada 80% air.
> Otot terdiri daripada 75% air.
> Ginjal terdiri daripada 83% air.

Sebahagian dari fungsi-fungsi penting air:
> Mengawalatur suhu badan.
> Berfungsi sebagai pelarut untuk mineral, vitamin, asid amino, glukosa dan molekul kecillain agar mudah diserap ke dalam tubuh.
> Membawa oksigen ke seluruh bahagian badan.
> Melincirkan bahagian sendi (penting) untuk ahli sukan, penghidap artritis dan penghidap masalah musculoskeletal yang kronik).
> Penting untuk tindak balas kimia dalam badan.
> Bertindak sebagai penyerap hentakan di dalam mata dan saraf tunjang.
> Menyingkirkan hasil buangan berbahaya dari proses metaboli.
(Sumber : KLIK DI SINI)

Berasaskan sumber maklumat di atas, sewajarnya kita harus menerima hakikat bahawa badan kita dipenuhi air berbanding isi dan daging (30%). Terimalah hakikat bahawa kita mampu seimbangkan diri apabila masuk dalam air. Seimbangkan diri dalam air memerlukan skill yang sangat penting.

Masih mampu menyeimbangkan diri ..hebat bukan?

Hari ini aku ingin sampaikan cara mana kita perlu seimbangkan watak-watak kita dalam kehidupan dan dikaitkan dengan situasi apabila kita berada dalam lautan KEHIDUPAN. Hakikatnya, kita harus ada pelbagai watak yang seimbang dengan situasi yang kita hadapi. Kita harus bersedia dengan pelbagai kemahiran pertahanan mental dan keseimbangan emosi dalam menghadapi situasi yang tidak diduga. Ketenangan dan keseimbangan emosi dan mental mampu merubah situasi..percayalah!

Misalnya, apabila kita berada di laut yang mana kaki kita tidak menjejak pasir. Apakah tindakan kita? Pasti kita akan melonjak ke atas untuk terus bernafas. Yang menariknya, jika kita berasa tenang dan stabil emosi dan minda ketika itu, pastinya kita mampu berenang, menyelam dan menguak lentang. Bagaimana pula jika kita tidak mampu berenang dan menahan nafas sewaktu kejadian kaki tak jejak ke pasir? Pastinya kita akan kelemasan dan tidak lagi berminat dengan air laut.

Mari kita perhatikan tentang kemampuan kita mengharungi saat genting ketika berada dalam laut. Seboleh-bolehnya kita akan berusaha untuk tidak lemas. Kita akan melepasi hidung di atas paras air agar boleh bernafas. Makanya kita akan cuba menyesuaikan dengan situasi yang melemaskan. Apakah cara kita bernafas untuk hidup? Sanggupkah kita kelemasan dan karam di lautan? Sanggupkah?

Kesilapan akibat tidak membiasakan diri masuk air

Begitulah situasinya apabila kita berada dalam LAUTAN KEHIDUPAN. Kita perlu mempunyai pelbagai watak dan perwatakan agar menyesuaikan diri dengan situasi. Setiap hari kita akan menghadapi pelbagai masalah dan karenah manusia di sekeliling. Semuanya itu membentuk watak dan perwatakan kita agar sentiasa menjuarai dalam setiap permasalahan yang timbul.

SKILL!!..Bersantai dan bersahaja apabila berada di tengah lautan..

Lenggokkan dan suaikan watak kita dalam situasi yang pelbagai kita hadapi setiap hari. Bersedia mencari cara bernafas utk terus hidup dalam setiap hal yang dialami. Sesetengah orang berkata.. kaedah ini seperti sesumpah.. bagi saya, inilah nikmatnya kepala masuk air! Kita berjaya mencari cara bernafas untuk terus hidup. Yang penting berusaha dan terus berusaha..

Masih ramai yang sanggup menenggelamkan orang lain?

Usah sesekali MENENGGELAMKAN orang lain untuk menyelamatkan diri kita.. itu HAKIKATnya yg sering kita temui di sekeliling kita..

0 Coretan Lain:

 

Blog Archive

About Me :

My photo

i'm everywere
Email : azlanlinn@yahoo.com

E-Journal

Pendidikan ::

* Bahagian Tajaan - Blog
* Bahagian Tajaan - Rasmi
* MPM
* KPM
* Kemudahan OKU
*

target="_blank"

Text

Klik Banner

Warna-warni Kehidupan Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template